Annons
Annons
Bild Räkan
"Improvise. Adapt. Overcome." källa amerikanska marinkåren.
Foto: Hopkok från internet

Inte-riktigt-normalborg


2020 kommer vara känt som året då typ allt ställdes in. Universitetsundervisningen pågår visserligen fortfarande och studenterna kämpar för att hålla modet uppe med hjälp av Zooms tropiska bakgrundsfilter och våldgästande pyjamasklädda bananer, men mycket annat har blivit uppskjutet eller avblåst. Konserter har ställts in. Sportevenemang har ställts in. Valborg har ställts in. Och det suger. Ändå tycks den nya situationen väcka vissa militära instinkter inom oss. Allt fler verkar få upp ögonen för snaggade frisyrer och kamouflagemönstrade kläder verkar inte ha gått ur mode riktigt än, men det jag egentligen syftar på är mottot som Google hävdar har sitt ursprung hos den amerikanska marinkåren. Improvise. Adapt. Overcome.

Det verkar vara fler som tagit till sig av mottots innebörd och försöker göra något positivt av vår nya (men förhoppningsvis tillfälliga) vardag. Artister gör livespelningar på sociala medier och vissa sportevenemang genomförs i ny tappning online. I rådande läge är det inte annat än rätt att valborgsfirandet då också justeras.
 

 


Annons

Annons


För många studenter är årets valborg den sista de är med om innan de lämnar studentlivets alla fantastiskt unika upplevelser bakom sig och går ut i arbetslivet som riktiga vuxna. Jag lider med alla dem som inte kommer få en ny chans att uppleva Uppsala-valborg som studenter även nästa år. Så valborg måste vi ha även 2020. Därför föreslår jag att även vi, kära medstudenter, anammar marinkårens tankesätt om improvisation och anpassning.

Vissa av valborgshelgens aktiviteter är lättare att modifiera än andra. GHlassborg? Ta hjälp av dina rums- eller korridorskompisar, bilda en kö till köket och stå där och vänta i 30 minuter innan ni fixar ihop en varsin smarrig glassdrink. Räkan? Köp en bytta räkor, ät sagda räkor, gör ett tappert men vingligt försök att ställa dig upp på stolen och försök att inte landa i tidigare nämnda bytta räkor när du oundvikligen tappar balansen. Champagnegalopp? Investera i valfri flaska starksprit, ta med dig en vattentät högtalare och eventuella rums- eller korridorskompisar in i badrummet och kör sen på som vanligt. Okej, effekten kanske inte blir densamma som när drycken är kolsyrad, men era kläder kommer fortfarande droppa av alkohol och som en bonus har ni nu desinficerat både er själva och hela badrummet på en och samma gång. Win-win.
Det må vara astrist att vi inte får vårt traditionsenliga valborgsfirande i år, men om vi bara försöker så kan sista april bli en dag att minnas (eller inte minnas, beroende på hur stor del av 2020 års badrumschampagnegaloppsupplaga hamnar på dina kläder vs i ditt system) även det här året. Kan någon dessutom klura ut en corona-säker lösning på forsränningen så kan alla sistaårsstudenter få ett fullvärdigt valborgsfirande även 2020.
 

Linnéa Kalnins går sista året på språkvetarprogrammet och läser just nu medie- och kommunikationsvetenskap A. (Foto: Lina Svensk)

 

Läs mer

2020-12-01 16:49
"As hard as I try, I cannot really understand why anyone would want to turn the country into a gigantic suburb to Bromma…
2020-11-20 14:09
Anders Tegnells röst malde på i mina hörlurar när jag styrde cykeln in mot stan. Uppsalas lokala råd skulle fortsätta…
2020-11-06 14:16
På en IVA-avdelning någonstans i gränslandet mellan Danmark och Sverige ligger en patient som är i desperat behov av…