Annons
Annons
Ellen Cavallin/valentine
Ellen Cavallin har tröttnat på den edgyness som kommit att förknippas med att vara anti Alla hjärtans dag.
Foto: Unsplash/privat

Kan inte kärlek få bli lite coolt igen?


Så blev det Alla hjärtans dag än en gång. En glädjens dag för kränga-skit-branschen och en sorgens dag för de ensamma. Jag ska nu avslöja min otroligt radikala åsikt om detta märkliga koncept: jag älskar Alla hjärtans dag. Att få fira den mest fundamentala mänskliga känslan är väl någonting jättemysigt? Så varför verkar folk så himla trötta på kärleksdagen?

Jag fattar att man kanske inte vill bli påmind om sin egen ensamhet och att det är ännu en högtid skapad för att människor ska konsumera. FINE!! Men jag tror att det ligger någonting mer bakom att till exempel klädföretaget Nelly lanserade en kampanj 2017 med namnet “fuck valentine”. Och att “singles day” numera genererar mer försäljning än heliga Black friday. 

Det finns nämligen ingenting som gör en person mer intressant än att ta ställning mot kärleken. Det väcker intresse att vara den som står ut i mängden och tycker Yasuragi ändå är lite väl överskattat. Att gå emot strömmen och inte följa samhällets normer om vad som är “bra” eller “dåligt”. Så att säga att man hatar kärlek och alla hjärtans dag är egentligen ett starkt ställningstagande mot den etablerade normen. Det är modigt. 

Skojar såklart, skaffa en personlighet.  

"Jag känner faktiskt vittring av en förändring, det är nog så att vi Alla hjärtans dag-älskare kommer bli den nya normen."


Annons

Annons

Nej sanningen är att folk älskar att hata på fina saker, man framstår som “edgy” genom att ogilla något man är menad att gilla. Det är töntigt att vara kär och att visa sin uppskattning för någon man tycker om. Man förlorar sin edgiga coolhet sekunden man lägger upp en post på #minvalentin. Kan inte kärlek få bli lite coolt igen? 

Jag känner faktiskt vittring av en förändring, det är nog så att vi Alla hjärtans dag-älskare kommer bli den nya normen. När massproducerande klädföretag startar kampanjer i stil med “vi är med er!” vill ingen associeras med vad det nu än är de är med oss på längre. Det är lite som när allas föräldrar började använda Facebook och man insåg att Instagram istället var det coola. Om då företag som Nelly eller ens pinsamma pappa tycker någonting är coolt blir det genast töntigt igen. Är det kanske därför som Nellys årliga kampanj istället benämner dagen som “årets romantiska happening”. När för många vill vara med i det som är edgy blir det edgiga normen och den tidigare normen blir edgy. Rörigt! Gilla bara det du gillar istället. 

Hur som helst är målet en upprorisk strid man tar mot massorna. Det kanske alltså är jag som är den som försöker gå mot massan av Alla hjärtans dag-hatare? Med denna logik kommer dock anti-Alla hjärtans dag etablissemanget härska när kärleken blivit cool bara för att återigen bli töntig. Men tills detta händer säger jag till alla mina fellow firare av Alla hjärtans dag: njut! 

Tidigare krönikor av Ellen Cavallin:

Är det så fel med färre valmöjligheter?

Läs mer

2024-05-28 08:07
Ergos kåsör Eric Axner-Norrman om studentdemonstrationernas kraft och behov.
2024-05-13 16:39
Fackspråk - behövs det egentligen? Vad får vi ut av det? Ergos kåsör Eric Axner-Norrman ponerar.
2024-04-11 11:22
Det här med akademiska överliggare? Eric Axner-Norrman ponerar förändringen i överliggarkulturen i månadens student(i…