Annons
Annons
Noter
Eric Axner-Norrman skriver om låtval och toner som lättar midvinternattens tyngd.
Foto: Unsplash

Soundtrack till ett vintrigt studentliv


Ergos kåsör Eric Axner-Norrman skriver om toner som lättar tyngder från bröstet i midvinternatten.

När marken täckts av vita flagor som ramlat ned från himlen, som lyser upp i vintermörkrets kyliga vakuum, är det lätt att bli både nostalgisk och känna ett starkt habegär efter gratis prylar och onyttigt käk. Juletiden står och stampar av sig kängorna och knackar snart på den kransbeprydda dörren och vill komma in. Härligt tycker de flesta. Synd bara att vi alltid får vänta för länge då vi trånar efter något gott. Möjligt botemedel, frågar kanske någon efter? Kultur blir svaret! Lite tonkonst som kan lätta det värsta av den längtan som tynger bröstet, långt där under den hemstickade koftan och det dubbla understället.

En dag börjar som regel på morgonen, som i regel denna årstid är becksvart och bitande kall. Då finns det nog inget annat att göra än att förtrycka verkligheten med lite sommartoner. Allt från en av Per Gessles många solskensdängor till klassiker som Summer in the City med The Lovin’ Spoonful eller Bryan Adams Summer Of ‘69 borde funka utmärkt. Sedan kan det vara så illa att något ska tentas av såhär dagarna före självaste dopparedan. Efter en somrig fruktost kan då rekommenderas en rejäl dos vinterglädje i form av jullåtar som får dig att känna dig alldeles varm inombords under vandringen i snömodd till tentasalen. För i varje fall några sekunder tror du dig befinna dig hemma i mormors nedsuttna soffa framför en tindrande julgran med en mugg rykande glögg i handen och en ädelostbestyckad pepparkaka i käften. Förhoppningsvis glömmer du bort att du snart ska sitta och skriva algebraiska ekvationer i en utkyld lagerlokal med en finnig tentavakt som slänger mördarblickar åt ditt håll sådär varannan minut. Möjligen att du också glömmer bort algebran.

Nynnades en trevlig sång över lunchmackan har du kanske tid att riva av några melodier i hörlurarna. Som ett stilfullt och elegant komplement till isbergssallad och herrgårdsost kan en kombo bestående av Tjajkovskijs Sockerfens dans från balletten Nötknäpparen och en knastrig monoinspelning av en X-mas evergreen med Frank Sinatra sitta alldeles rätt. Det kan smälta även den torraste baguetten. På väg hem från dagens nyttiga göromål har redan mörkret hunnit lägga sin tjocka hinna över världen, och har inte dina öron ännu tröttnat på välljud kan dina trumhinnor må bra av att få utsättas för lite press. Klassisk norsk black metal med blodstänkt svarthet och svulstig nordisk naturromantik är precis vad som behövs för att ditt stora inre mörker ska få träda fram i månljuset, innan det är dags att skyla över det igen med matlagning, disk och ett kapitel ur en feelgood-roman. Kanske till tonerna av Gläns över sjö och strand?


 


Annons

Annons

Läs mer

2024-05-28 08:07
Ergos kåsör Eric Axner-Norrman om studentdemonstrationernas kraft och behov.
2024-05-13 16:39
Fackspråk - behövs det egentligen? Vad får vi ut av det? Ergos kåsör Eric Axner-Norrman ponerar.
2024-04-11 11:22
Det här med akademiska överliggare? Eric Axner-Norrman ponerar förändringen i överliggarkulturen i månadens student(i…