Annons
Annons

När facebook behövde en parentes


Facebook är så vanligt att vissa numera försöker göra det ovanligt genom att koppla ner och logga ut. Går offline.
Det är lätt att glömma att det fanns en tid när facebook, med sina nu åttahundra miljoner användare, behövde en parentes. En förklaring.
”…en internettjänst som gjorde det möjligt att snabbt dela information om studentrelevanta händelser”, – så förklarades facebook i ett häfte som gavs ut 2009 i samband med Uppsala studentkårs 160-årsjubileum, i stycket om verksamhetsåret 2006/2007. Ett tillägg som idag kan få en att eventuellt dra lite på munnen. nbsp; Men på den tiden – 2009 – krävde tydligen facebook en parentes. ”Blogga” fick i samma häfte förklaringen ”…skriva dagbok på internet”. nbsp;

Det är fascinerande det där – nbsp;hur nya ord nästlar sig in och till slut blir självklara.
När bad du någon att googla – förlåt- – söka på internet senast? Så synonymt har googla blivit med att söka på nätet.
Och fenomenet fredagsmys är så vanligt att det finns beskrivet på wikipedia.
Sedan finns det vissa ord som inte hunnit bli självklara än – trots tidens tand. En kollega tog upp det här med 2000-talet, att det känns lite passé. Jag håller med. Argumentet: ”vi lever ju faktiskt på 2000-talet” börjar kännas gammalmodigt. Jag röstar för 2010-talet.
Ordet vän kanske också behöver sig en uppdatering snart. Beteendevetaren och coachen Nina Jansdotter pratade i dagarna om facebook på Ekonomikum. Hon skilde på ”facebookvän” och ”vänvän”. nbsp; Vänvän är det där riktiga, lite finare. Läs mer om Nina Jansdotter på ergowebben.

Men apropå ord som blir självklara och ord som behöver förklaras: Jag kommer att tänka på en kul scen från tv-programmet Hipphipp. Komikern Anders Jansson alias svt-journalisten Morgan Pålsson, medverkar i radioprogrammet Klartext, och blir intervjuad av en radiotjej. Intervjuämnet är julfirande i andra länder. Morgan Pålsson inleder:
– Alltså, vad fan håller du på med, det här låter ju jättekonstigt, Varför säger du landet Thailand?
– Klartext är nyheter på lätt svenska.
– Men varför säger du landet Thailand?
– Jag försöker förklara nyheter på ett enklare sätt så att vanligt folk förstår.
– Men om man inte vet att Thailand är ett land då kan man ju fan knappt sätta på en radio. Det hörs ju på namnet att det är ett land – Thai – land.
Naturligtvis är det betydligt roligare att se klippet. Så knappa in Morgan Pålssons Klartext på youtube (jag tänker inte förklara det ordet) och titta. Eller varför inte klicka här…: http://www.youtube.com/watch?v=DhjNiAg7gf0

Tack och klick.


Annons

Annons

Läs mer

2021-03-31 09:42
”Vem tror du att du är, egentligen?” frågade min sambo mig för inte så länge sen. Jag var ganska säker på att det var…
2021-03-26 08:21
När mörkret faller och den tidiga kvällen blir natt är det dags att bege sig hem. Staden är dunkel, öronen måste vara…
2021-03-08 11:03
Vårterminen 2020 skickar universitetet mig och mina kursare till Storbritannien i en månad, som en del av…