Dags att rösta
Den 7–21 april är det dags för årets val till kårfullmäktige. De nio partier som ställer upp i valet tycker lika i mångt och mycket, men det finns några frågor där de skiljer sig ordentligt åt. nbsp; Till exempel är det inte alla partier som anser att det finns en social snedrekrytering till högskolor och universitet. De flesta tycker dock att det är ett problem man måste jobba med. De flesta tycker också att studiemedlet bör höjas och att det måste byggas fler bostäder i Uppsala.
En fråga som klart delar upp partierna är huruvida kårens valsystem bör göras om eller inte. Dagens partipolitiska system har diskuterats i många år, men i och med sektionaliseringen har frågan aktualiserats avsevärt. Flera av kårpartierna ser hellre att ledamöterna i kårfullmäktige väljs sektionsvis än som idag, genom en röst på respektive parti, alternativt att ledamöterna tillsätts till hälften ute på sektionerna och till hälften via partierna.
Även i UTN-frågan har kårpartierna åsikter som går isär. Uppsala teknolog- och naturvetarkår, UTN, har i många år kämpat för att bli en egen kår och nu är det snart återigen dags att ansöka om kårstatus hos universitetet. Kåren har det senaste året arbetat hårt för att bilda en fungerande sektion ute på den teknisk-naturvetenskapliga fakulteten, men inte alla kårpartier tycker att teknat gör sig bäst som sektion under Uppsala studentkår. Flera av dem anser istället att det ska vara upp till studenterna som berörs att avgöra om de i framtiden ska representeras av Uppsala studentkår eller av UTN.
Studentinflytande och utbildningsbevakning förenar partierna, som trots det har ganska skiftande fokusfrågor. Hållbar utveckling, mer praktik, sektionaliseringen, fler relevanta sommarkurser, ansiktslyft av lokalerna på campus, normkritik, bättre tillgång till information från universitetet, förbättra biblioteken och antirasism är några av de frågor partierna vill driva under nästa verksamhetsår.
Även kåravgiftens nivå samlar kårpartierna – kostnaden för medlemskap får inte skrämma bort studenterna. Detta trots att man inte vet om universitetets ekonomiska bidrag till kåren kommer att fortsätta vara lika högt som idag. Om universitetet beslutar sig för att skära i bidraget nästa år måste kåren tänka om. Den verksamhet som bedrivs idag kan inte upprätthållas med en medlemsavgift på 45 kronor. Det kåren behöver är fler medlemmar – och det gäller att bli bättre på att rekrytera, menar partierna – som i sista hand vill se en höjning av avgiften.
Vill du vara med och påverka utvecklingen av Uppsala studentkår bör du rösta i kårvalet, eller ännu hellre – engagera dig i kårens verksamhet
nbsp;