Filial eller lekstuga?
Ett lärosäte läggs ner, ett annat blir större. Från början pratades det om ett samgående mellan Uppsala universitet och Högskolan på Gotland. Nu har de båda lärosätenas respektive styrelser fattat beslutet: Högskolan på Gotland införlivas i Uppsala universitets organisation. Därmed har högskolans styrelse i princip avskaffat sig själv, liksom den myndighet den är satt att bestämma över.
På Gotland oroas man, kanske inte utan anledning, att verksamheten ska tappa sin regionala förankring när alla stora beslut fattas i Uppsala. Studenterna på högskolan, å sin sida, varnar för att högskolan kommer att förlora sin speciella karaktär, och identiteten som Sveriges minsta lärosäte för högre utbildning. Samtidigt smäller en examen från Uppsala universitet något högre än en dito från en ny och liten högskola, så det finns fördelar också. Argumenten för att välja just Uppsala är inte så svåra att förstå. Uppsala universitet har enligt Jörgen Tholin, rektor för Högskolan på Gotland, ”ett varumärke som är svårt att mäta sig med”, eller som studentkåren på Gotlands ordförande lär ha sagt: ”Om den snyggaste killen bjuder upp så är det dumt att säga nej.”
Hur kommer då studenterna i Uppsala att påverkas av beslutet? Inte nämnvärt, om man får tro de personer som Ergo har pratat med. ”Kanske hålls det någon ceremoni man kan vara med på”, var ett av Karin Nordlunds, ordförande för Uppsala studentkår, svar på frågan. Sedan kommer det förstås synas i informationsmaterial, på webbsidan och liknande, men vad gäller kursutbudet verkar ingen tro att samgåendet kommer att leda till några större förändringar i första taget.
Till saken hör dock att det fortfarande är mycket som inte är klart, bland annat hur verksamheten på Gotland ska styras i den nya organisationen, och vilka kurser som ska ges på ”Campus Gotland”. Det finns inte så mycket tid att spela med – när det om ett år är dags att söka kurser inför höstterminen 2013 måste det finnas kurser att söka, även på Gotland. Då, om ett år, finns Högskolan på Gotland fortfarande kvar som egen myndighet, men när läsåret väl börjar i september har den upphört att existera. Övertagandet sker den 1 juli 2013.
Även för de berörda studentkårerna vore det bra om besluten fattades så snart som möjligt. De har i uppgift att se till så att studenterna även efter samgåendet har möjlighet att påverka sin utbildning på plats på Gotland, men på grund av osäkerhet och bristande resurser har de valt att avvakta med att titta på hur det ska gå till i väntan på besked om verksamhetens organisation.
Det är lätt att få intrycket att Högskolan på Gotland införlivas i Uppsala universitets organisation för att utgöra en form av försöksplats, eller, om man så vill, lekstuga, för universitetets verksamhet. Flera av dem Ergo har talat med om samgåendet uttrycker att det är svårt att testa nya saker i en stor organisation som Uppsala. Innovativa lösningar och samverkan mellan olika discipliner blir så mycket lättare i en liten verksamhet. Det behöver inte vara något negativt i sig – att hålla fast vid beprövade metoder visar sig inte sällan vara ett mindre bra alternativ. Det gör det dock extra viktigt att studenterna får möjlighet att säga sitt – det är trots allt de som ska utgöra försökskaninerna.
nbsp;