Går de ut och festar?
De flesta jag stött på i Uppsalas studentliv är varken särskilt religiösa eller särskilt intresserade av att diskutera religion. På sin höjd blir de kanske lite slentriankristna så här kring jul.
Därför var diskussionen till det här numrets del av serien Framtidsyrket särskilt intressant: På sidan 13–14 pratar vi med fem studenter som ställt in sig på prästyrket. Vad gör de egentligen på sin utbildning? Hur reagerar folk när de berättar om sina yrkesval? Går de ut och festar?
På sidan 19 träffar vi Mohammad Fazlhashemi, ännu en person som ägnar sitt yrkesliv – och kanske mer än så – åt sin religion. Till våren kommer han att undervisa på en av universitetets nya kurser i islamisk teologi – kurser som att döma utav höstens affischsabotage (som vi rapporterade om i nummer 10) behövs mer än någonsin.
Vår krönikör Karolin Joelsson skriver på sidan 14 om en annan religion i vår tid: konsumismen. Det är svårt att annat än hålla med henne. Den som vill se en verklig fundamentalist och fanatiker i dag gör bäst i att uppsöka ett köpcenter snarare än en uttalat religiös byggnad.
Men, som krönikören också skriver, har många tröttnat på köphetsen. De senaste veckorna har vi på redaktionen blivit fullständigt nedringda av studenter som läser hållbar utveckling och som vill tipsa oss om sina projektarbeten: Rättvisa julmarknader, biståndsarbete, återvinning och manifestationer – i mängder. Ett av projekten kan du läsa om på sidan 15.
Det här är årets sista nummer av Ergo. Tack för den här terminen – vi ses igen i januari