Smaka på ordet förtroendevald
Debattartikeln om kåraktiva och heltidsarvoderades ibland orimliga arbetssituation (nummer 1 2013) blev en av de mest lästa och delade någonsin på ergo.nu. Många kände igen sig från engagemang i studentkårer, men också från ideellt engagemang i andra organisationer: Man vill för mycket, vill göra bra ifrån sig, leva upp till förväntningarna.
Det är inte konstigt. Smaka bara på ett ord som förtroendevald. ”Vi litar på att du fixar det här” säger organisationen – som inte sällan lämpar över en hög strukturella problem på dig samtidigt. Vid sidan av de ordinarie arbetsuppgifterna alltså.
Kårens fullmäktigemöten är ett av alla åtaganden för de aktiva. Dessa möten ska sluta senast klockan 22 enligt den så kallade föräldrapolicyn (för mig är det oklart vilka förskolor som tillåter hämtning så sent som 22 – sover inte de flesta barn då? Jag sover då ) Tanken är god; ledamöterna har ett liv utanför studentkåren. Ändå är policyn under ständig kritik. Innan, under och efter i stort sett varje möte opponerar sig ledamöter mot att de avslutas i enighet med gällande policy. På tal om hetskultur alltså.
I kårens högsta beslutande organ måste folk få komma till tals, så att dra ner för mycket på just den biten i arbetsbördan är kanske inte önskvärt. Så var ska det dras ner för att arbetsveckan inte ska bli upp till 60 timmar lång för de aktiva?
Tyvärr lutar jag åt samma slutsats som den före detta ordföranden för Lunds universitets studentkårer, en av de intervjuade i reportaget på sidorna 6-7: Det går inte att helt komma åt problemet med överarbetande engagerade. I organisationer där människor byts ut ofta och arbetar med saker de brinner (upp?) för, är det så här.
Något som går att åstadkomma är bättre riktlinjer för att agera snabbt och på rätt sätt när någon mår dåligt. En annan sak är sundare attityder till arbete respektive fritid.
För att bidra till det sistnämnda kan alla som arbetar, ideellt eller inte: Sluta med att i romantiserande ton uppdatera på facebook att ni jobbar över ikväll igen. Sluta skicka ut möteshandlingar klockan 23 på kvällen eller jobbmail på söndagar. Förvänta er att andra har ett liv utanför organisationen. Då kommer de att finnas kvar i den längre.