Annons

Att skita på egen bakgård


I början av januari rapporterade vi på ergo.nu om skadegörelse på hyresvärden Heimstadens kontor i Flogsta höghus. Kontorets samtliga fönsterrutor var krossade och någon hade klottrat hotet ”höjer ni hyran, sänker vi er” på väggen. Heimstaden gick givetvis skadegörarnas önskemål till mötes och passade till och med på att sänka hyran med en femhundring redan dagen därpå.
Inte.
Med risk för att låta som vän av ordning: hur mjuk i mössan är man inte om man klottrar ett hot på hyresvärdens kontor och tror att det ska leda till någonting gott? För det gjorde verkligen inte det. I samband med att vår webbredaktör ringde upp hyresvärdens senior investment manager uppdagades att Heimstaden hade planer på att göra om höghusen till vanliga lägenheter. Sabotaget var droppen som fick bägaren att rinna över. Ett chockerande men egentligen inte särskilt överraskande besked.
Relationen mellan Flogsta höghus hyresgäster och Heimstaden har varit minst sagt ansträngd så länge jag har arbetat på Ergo. Har det inte handlat om oenigheter kring hyreshöjningar har det varit ilska över stängda takterrasser, söndersparkade dörrar och allmänt undermåligt underhåll av bostäder och gemensamma utrymmen. Så sent som förra månaden träffade jag tre internationella studenter som hade gjort en raplåt där de rimmade ”Heimstaden” med ”Swedish bin Laden”, vilket kanske ger en liten fingervisning om vad många hyresgäster tycker om sin hyresvärd.
Men trots att man ibland funderar över om Flogsta är något slags laglöst vilda västern är det ett bostadsområde som ligger många väldigt varmt om hjärtat – eller som kanske snarare är hjärtat i studentuppsala. Så medan det ännu slår, fortsätt att kämpa för att bevara det som studentbostadsområde (sådana finns det helt klart för få av i Uppsala). Men gör det med ord och genom att organisera er snarare än med krossade rutor och olaga hot mot hyresvärdens stackars lokala kansli.

Förresten, om jag skulle råka ha Heimstaden på tråden: att påstå att folk verkar tycka att ni gör fel oavsett vad ni gör är inte ett hållbart argument för att ta bort 2 000 studentbostäder. Man kan inte förvänta sig en guldstjärna för att man gör sitt jobb, det kan vem som helst som någonsin i någon mån arbetat med människor intyga.
En nöjd hyresgäst är en tyst hyresgäst.


Annons

Annons

Läs mer

2022-05-31 10:29
Jag får väl erkänna att jag hade velat “go out with a bang”, som man säger. Sedan blev det inte mycket tid över till…
2021-08-27 09:29
Studenter är väl i regel ingen marginaliserad grupp och jag brukar heller därför inte bry mig nämnvärt när de pekas ut…
2020-04-29 15:33
Väl medveten om att den ena (eller båda?) av dessa två texter kommer att vara “fake news” efter torsdag tänker jag ta…