Är gluten farligt?
Det enkla svaret på den frågan är: nej. Gluten är helt ofarligt för alla människor som inte lever med celiaki (i folkmun känt som glutenintolerans) – en kronisk sjukdom där tunntarmen skadas av glutenproteinet, vilket kan leda till näringsbrist och undernäring.
Gluten är ett protein som främst återfinns i de klassiska svenska sädesslagen vete, råg och korn. Det är alltså en naturlig byggsten som många andra i naturen och det är just glutentrådarna som ger brödet volym vid bakning. Nu tänker du kanske ”Protein? Jag som trodde gluten var en kolhydrat?” Detta är en vanlig missuppfattning som kommer från att glutenproteinet återfinns i kolhydratrika livsmedel som pasta och bröd.
Vi behöver inte äta kolhydrater (källor till gluten) för att överleva. Till skillnad från protein- och fettkällor som måste ingå i kosten för att våra kroppar ska fungera felfritt så klarar vi oss utan kolhydrater. Väl värt att nämna är att våra hjärnor (som vi studenter brukar behöva använda i vår vardag) föredrar energi i kolhydratsform. Omkring 100 gram per dag gör chefsorganet glad
Varifrån kommer då denna skräck för ”det vita giftet”? Gluten finns ofta i produkter som vi förknippar med ”onyttigheter”, livsmedel som också brukar innehålla en hel del socker och fett, exempelvis bullar och bakverk. Men att marknadsföra just gluten som boven i dramat och orsaken till världens hälsoproblem är att dra en felaktig slutats. Det största hotet är att vi får i oss mer energi än vi gör av med.
Ofta lyfter media fram enskilda personer med starka åsikter som får lika stor plats som statliga myndigheter som måste leverera evidensbaserade råd. Det är absolut inget fel att vara intresserad och ifrågasätta fakta, men tyvärr ser vi en ofta alltför enkel bild som inte baseras på vetenskap utan som förmedlas för att skapa säljande rubriker.
Gluten är alltså inte farligt om du har en frisk tarm. Är det inte bättre att lägga tid och pengar på det som vi vet är hälsosamt istället för att undvika det som sägs vara giftigt trots att våra förfäder ätit detta i över 10 000 år? Mitt råd är att omplacera din energi: ät massor av grönsaker och frukt samt tillåt dig att njuta av ett nybakt bröd eller en rykande varm pasta med mer eller mindre fullkorn när du är sugen.
nbsp;
Anna Jörnvi
nbsp;
Matlådan är Ergos nya frågespalt om hälsa och kosthållning. Har du egna funderingar kring dessa ämnen? Maila oss på red@ergo.us.uu.se och skriv ”Matlådan” i ämnesraden, eller följ Ergo på facebook och skriv din fråga direkt i flödet. Du kan givetvis välja att vara anonym om din fråga publiceras. Frågorna besvaras av Anna Jörnvi som läser till dietist vid Uppsala universitet.