Fortsatt jazzsatsning inom Uppsala universitet
Uppsalabon Ulf Johansson Werre, jazztrombonist och -pianist med meriter från de stora scenerna och med en mängd skivinspelningar och radio- och tv-framträdanden bakom sig, är den som leder Uppsala University Jazz Orchestra. UUJO är hans och förre rektor Bo Sundqvists gemensamma skapelse, och kan liknas vid Uppsala universitets klassiska ensemble Akademiska kapellet, fast med jazzförtecken. Orkestern bildades för drygt tre år sedan med ambitionen den skulle hålla en hög konstnärlig nivå, variera mellan olika stilar och pröva olika experimentella grepp. Den skulle också framträda vid officiella tillställningar och evenemang som universitetet deltar i både nationellt och internationellt för att befästa Uppsalas position som jazzstad. Och så har det också blivit; Ulf Johansson Werre uttrycker det som att orkestern håller god amatörnivå och strävar framgångsrikt mot höga konstnärliga mål.
Orkestern består mestadels av musiker som är eller har varit deltagare i Uppsala universitets praktiska tiopoängskurs i storbandsjazz. UUJO ska dock inte blandas ihop med det kursstorband där alla kursdeltagare ges plats. I UUJO är kraven högre, och inträde beviljas endast i mån av lediga platser och efter provspelning.
En hyllad proffsmusiker som tar sig an en samling amatörer i sin hemstad kan föra tankarna till Så som i himmelen, och UUJO:s repetitioner påminner lite om succéfilmens körövningar i att det skrattas och pratas en hel del, och att det inte råder strikt, hundraprocentig fokusering på det konstnärliga, utan att den aspekten för den skull slarvas bort. Ulf Johansson Werre menar att orkestern fyller fler funktioner än de rent musikaliska.
- För ett universitet som satsar på körer och symfonisk verksamhet tycker jag det är självklart att man även ska ha en stark jazzverksamhet. Jazzen är en unik musikform där alla har en stor individuell roll. Man mognar som musiker och människa av jazz, man lär sig att umgås socialt med musiken. Det här säger säkert de som håller på med klassisk musik också, men det är något speciellt med jazz. Det är många delar av hjärnan som aktiveras samtidigt och man stimuleras både i sina studier och sitt jobb.
Hur många är det som söker till jazzkursen och till UUJO?
- Det var fler i början, då det här var en ny verksamhet och det fanns ett uppdämt behov. Nu är det mellan 15 och 30 sökande per år till kursen. De flesta får plats i kursstorbandet. Det här året är det två stycken därifrån som även har en plats i UUJO.
Universitetet letar för närvarande extern medfinansiering av verksamheten från och med 2008, vilket är en förutsättning p g a att de studerande genomför jazzutbildningen i fördröjd studietakt vid sidan om annan verksamhet.
- Jag vill och kan inte annat än förutsätta att jazzutbildningen kommer att kunna ges den ekonomiska ram som behövs för att finnas kvar, svarar rektor Anders Hallberg när Ergo undrar om UUJO:s framtid.