Annons
Uppsala tingsrätt
Lambertz häktades 11 mars av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt, men släpptes idag sedan förundersökningen lagts ner.
Foto: domstol.se

Våldtäktsutredning mot Göran Lambertz nedlagd


Göran Lambertz, före detta justitiekansler, justitieråd i Högsta domstolen och en av Sveriges tyngsta jurister, häktades 11 mars av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt på en kvinnlig student i sitt hem i Uppsala under julhelgen 2020. Kvinnans målsägandebiträde har tidigare uppgett att det under julhelgsbesöket serverades mycket alkohol och att kvinnan drack så mycket att hon däckade och senare vaknade av att Lambertz hade sex med henne.

Lambertz har under hela processen nekat till anklagelserna och idag, runt 14-tiden, meddelade Åklagarmyndigheten att förundersökningen är nedlagd och att Lambertz inte längre är misstänkt för brott. 

– Vi har hållit flera förhör med vittnen, tittat på olika beslag och olika meddelanden som finns. Sedan har vi gjort en samlad bedömning av det här. Frågan nu är ju om man kan förvänta sig en fällande dom eller inte. Då har jag kommit fram till att jag inte har anledning att tro att han skulle bli dömd och då har jag inte heller möjlighet att väcka åtal, säger åklagaren Annika Bokefors till SVT.

Göran Lambertz är nu släppt ur häktet.

Fotnot: Göran Lambertz har själv, via sin advokat, bett om att bli namngiven i media.


Annons

Annons

Läs mer

2024-02-19 13:15
Information från Uppsala studentkår.
2023-08-07 12:06
Det var under förra veckan som en privatperson upptäckte bristerna i UL-appens integritetfunktioner. Nu anmäls händelsen…
2023-07-28 12:51
Under torsdagen 27 juli kom de slutgiltiga antagningsbeskedet för universitets- och högskolestudier. Det här är de tre…