Annons
Annons
Bild Universitetshuset
Det blir disciplinnämnden som kommer få avgöra om det rör sig om plagiat och vad påföljden kan bli.
Foto: Arkiv

Misstänks ha plagierat hel c-uppsats


En student vid Uppsala universitet har anmälts till disciplinnämnden efter att ha lämnat in sin c-uppsats till slutseminariet. Vid urkundskontroll upptäcktes att sju procent stämde överens med en uppsats inlämnad våren 2020 i samma kurs.

Sju procent kan anses vara en liten överensstämmelse, men i anmälan står att likheterna mellan uppsatserna är ”betydligt större än detta, men svårt att upptäcka med Urkund eftersom överensstämmelserna har dolts genom omformuleringar i varje mening.”  Anmälaren framhåller att uppsatserna är i princip identiska. Även källförteckningen är lika, med undantag för två hänvisningar.

Handledaren till uppsatsförfattarna som lämnade in förra året är samma person som är kursansvarig detta år. Därför känner man till hur arbetet med den ursprungliga uppsatsen fortlöpte. I anmälan står att ett visst stycke i den tidigare uppsatsen var med bara för att författarna insisterade på att det skulle vara det. Att detta stycke återfinns i den senare uppsatsen väcker därför ytterligare misstankar.

Studenten säger att likheterna beror på att de har använt samma källor i båda uppsatserna. Hen framhåller att hen fått källorna av en av den ursprungliga uppsatsens författare men att hen inte läst deras uppsats.

Det blir nu upp till disciplinnämnden att avgöra om det rör sig om ett så kallat vilseledande vi examination och vad en eventuell påföljd kan bli.

 


Annons

Annons

Läs mer

2021-09-21 13:20
Det var under måndagen som en 18 årig student gick in med ett jaktgevär på det statliga universitetet i ryska staden…
2021-09-14 11:15
Dejtingappen Happn har gjort en kartläggning för att ta reda på vilka studentpubar det flirtas mest på i Sverige och…
2021-08-19 16:34
Uppsalahem Studentstaden vill vräka Hans Johansson för att han inte har tagit några högskolepoäng sedan 2013. Nu har han…