Kåren vill vara med när vicerektorer väljs


Valet av nya vicerektorer är i full gång på Uppsala universitet. Vilka som får jobben har betydelse för studenter och doktorander. Men kåren är missnöjd med hur universitetet hanterat studentinflytandet i valet.

Uppsala studentkår har under hösten legat på universitetetet för att studentrepresentanter ska få sitta med i valberedningarna.
- Vicerektorer och dekaner är en del av universitetsledningen och har stort inflytande över utbildningen och frågor som rör studenter. Framför allt är det viktigt att doktorander har förtroende för dem eftersom de är ordförande i fakultetsnämnderna, säger kårordförande Louise Callenberg.
Kåren stödjer sig på paragraf 3:9 i Högskoleförordningen, som slår fast att studenter har rätt att vara representerade i alla beslutande och beredande organ vars verksamhet har betydelse för utbildningen och studenternas situation.
Men samtidigt säger en annan lagparagraf att det är vetenskapligt kompetenta lärare som ska föreslå vem som bör utses till vicerektor eller dekan. Det här har universitetsledningen tagit fasta på. I ett förslag till rektorsbeslut från slutet av oktober skriver ledningen att det såvitt man kan finna inte finns något lagtvång att släppa in studenterna i valberedningarna.
När kåren fick kännedom om universitetsledningens hållning vände den sig till Högskoleverket, som meddelade att man är beredd att pröva ärendet juridiskt.
- Det vore intressant att höra vad båda parterna har att säga och se hur lagen ska tolkas här. Rent generellt är paragraf 3:9 ganska långt gående, säger Marie Stern Wärn på Högskoleverkets juridiska avdelning till Ergo.
Efter beskedet att Högskoleverket kontaktats ändrade universitetsledningen kurs något. Man skriver i sitt beslut att företrädare för studenterna ska informeras av valberedningarna innan vicerektorerna väljs, samt att det förutsätts att studenterna ges möjlighet att ge sin mening.
I klartext står dock universitetet fast där man stod från början, menar Louise Callenberg.
- Det man skriver är extremt luddigt. Att studenterna ska informeras kan betyda vad som helst. Man slår inte fast några rutiner för hur och om studentrepresentanter ska kallas till valberedningarna. Jag har redan fått ta emot samtal från valberedningsordförande som är osäkra på vad som gäller.
Men prorektor Kerstin Sahlin anser att universitetsledningen har tillmötesgått studentkårens önskemål så långt det är möjligt.
- Det står klart och tydligt i vårt beslut att valberedningens ordförande ska lämna information till studentföreträdare och att de ska få möjlighet att ge sin mening. Den här typen av text kan inte konkretiseras mer än så, säger hon.
Trots att kåren är missnöjd med utgången av ärendet planerar man inte att göra en formell anmälan av universitetet till Högskoleverket, vilket krävs för att verket ska pröva ärendet.
- Vicerektorsvalet ska vara klart redan i mars, så vi får acceptera det här beslutet nu. Vi har sagt vår mening och ser inget skäl att bråka mer, säger Louise Callenberg.
Hon påpekar dock att det finns goda exempel på universitetet. På humanistisk-samhällsvetenskapliga fakulteten släpptes studenterna in i valet till områdesnämnderna, och även i övrigt verkar fakulteten ta studentinflytande på allvar, menar Louise Callenberg.


Annons

Annons

Läs mer

2024-11-20 09:43
Trenden om fler bokade tentamensplatser vid Uppsala universitet håller i sig, med omkring 7000 fler tentamensplatser…
2024-11-19 15:45
Studenttidningen Götheborske Spionen, som bevakat och beskrivit studenternas situation vid Göteborg Universitet i nu 88…
2024-11-08 09:51
Den 19 september presenterade regeringen och Sverigedemokraterna sin budgetproposition för 2025. Mindre pengar till…