Annons
Billiga flygresor gör det lätt att bibehålla internationella kontakter. Men är det hållbart att forskare flyger kors och tvärs i jobbet?
Foto: Wikmedia commons/ TS Eriksson

Flygande forskare – ett dilemma


Internationalisering och hållbarhet är båda viktiga aspekter för akademin, men inte helt lätta att förena. Imorgon hålls ett seminarium i samarbete mellan Uppsala universitet och KTH, där klimatforskaren Kevin Anderson berättar hur man kan ha världen som arbetsfält utan att flyga.

Antingen ställer vi om våra resvanor, eller så får vi acceptera att medeltemperaturen höjs med tre till fyra grader, menar Isak Stoddard, ställföreträdande föreståndare på Centrum för hållbar utveckling (CEMUS). I synnerhet klimatforskare borde undvika att flyga, samtidigt som internationellt samarbete är nödvändigt för att uppnå resultat. På det temat hålls imorgon, tisdag, ett seminarium på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) där Kevin Anderson, som innehar Zennströmprofessuren vid Uppsala universitet, ska föreläsa.

– Grundfrågeställningen är om man behöver flyga för att vara en framgångsrik forskare, säger Isak Stoddard.

Ett syfte med seminariet är att lyfta både utmaningar och vinster med att som forskare välja bort flyget. Isak Stoddard menar att det finns personliga vinster med att förändra sitt resebeteende

– Kevin Anderson är känd för att inte ha flugit på tretton år, av miljöskäl. När han åkte på tjänsteresa till Kina tog han tåget och hann skriva flera artiklar under resan.

På CEMUS finns en stor vilja att dra ner på flygresorna. Inom Europa är det nästan ingen som tar flyget längre, och för ett tag sedan reste en grupp studenter landvägen till FN: s klimatmöte i Marocko.

– Kevin har påverkat oss både professionellt och privat, säger Isak Stoddard.

Seminariet kommer att avslutas med en paneldiskussion mellan olika forskare. Där kommer man bland annat att avhandla vilka alternativ som finns för ett mer hållbart internationellt samarbete. Både föreläsningen och paneldiskussionen kan följas på webben klockan 10-12 den 28 mars.


Annons

Annons

Klimatprofessur finansierad av Niklas Zennström

Den tioåriga gästprofessuren, där en ny professor inbjuds varje eller vartannat år, knyts till Uppsala Centrum för hållbar utveckling (CSD), och kommer därmed att bidra till ett förstärkt fokus på området klimatledarskap inom verksamheten. Professuren finansieras genom en tidigare donation av entreprenören Niklas Zennström till Uppsala universitet.

Källa: UU

Läs mer

2024-03-26 08:41
Uppsala hamnar i biottenskiktet i en ny ranking över de bästa studentstäderna i Sverige 2024, enligt en undersökning av…
2024-03-25 08:45
En man har vid två tillfällen, 5 och 6 mars, ofredat kvinnor sexuellt på campus Engelska parken. Det rapporterar UNT…
2024-03-18 11:10
I januari tillsattes en arbetsgrupp som ska utreda förutsättningarna för att flytta om verksamheten inom Campus Gamla…