Annons
Annons
Göran Arrius
"Det verkar som att det är svårt att få ett nytt jobb när du har kommit upp i ålder och därför är det i någon mån mer allvarligt när äldre akademiker också i hög utsträckning har blivit arbetslösa", säger Göran Arrius till Lag & avtal.
Foto: Knut Capra Pedersen/Pressbild Saco

Rekordmånga akademiker arbetslösa


Pandemin har skapat rekordstor arbetslöshet bland landets akademiker. Utrikesfödda och personer över 50 är särskilt hårt drabbade.

I september i år var 105 500 akademiker – personer med minst två års eftergymnasial utbildning – arbetslösa eller deltog i något arbetsmarknadsprogram enligt ny statistik från Saco, Sveriges akademikers centralorganisation. Det motsvarar 5,8 procent av akademikerna i arbetskraften, vilket är 1,4 procentenheter högre än för ett år sedan.

– Så långt tillbaka vi har mätningar har vi aldrig någonsin tidigare sett så hög arbetslöshet bland akademiker. Det ökar på bred front, i alla grupper, säger Göran Arrius, ordförande för Saco, till tidningen Lag & avtal.

Bland akademiker över 50 har arbetslösheten nått över sex procent, vilket är lika högt som bland yngre och relativt nyexaminerade akademiker. Yngre akademiker brukar dock ha flera, relativt korta perioder av arbetslöshet, medan äldre har betydligt svårare att hitta nytt jobb och därmed löper större risk att hamna i långtidsarbetslöshet.

Än hårdare drabbade är utrikesfödda akademiker. Bland yrkesverksamma akademiker utgör de en femtedel, men hela 55 procent av de arbetslösa.

– Har man en lite svagare ställning på arbetsmarknaden, som kanske många utrikesfödda ändå har, slår arbetslösheten ännu mycket hårdare och det är ännu svårare att komma tillbaka, säger Göran Arrius.

Den yrkeskategori med högst andel arbetslösa akademiker är humaniora och konst, men sett till antalet har gruppen akademiker med utbildning inom samhällsvetenskap, juridik, handel och administration flest arbetslösa – 35 000.

Här kan du läsa Sacos rapport om arbetsmarknadsläget i sin helhet.


Annons

Annons

Läs mer

2020-11-24 16:17
A campus food farm is one of seven projects that was recently granted money by Uppsala university’s climate pot in an…
2020-11-24 13:24
Under gårdagen rapporterade UNT att Uppsala Akademiförvaltning planerar att avverka skog i Hågadalen-Nåsten. Nu har…
2020-11-20 17:00
Digitalt ska alltid väljas när det finns möjlighet – men än finns chans för lärare att hålla undervisningsmoment och…