Annons
Annons
Bild Sunny Petersson och Sean Hamilton
Ergo gick en runda för att kolla vad studenterna tycker om sin studiehöst. I bild syns Sunny Petersson och Sean Hamilton som passade på att bjuda på några roliga Zoomhistorier.
Foto: Sandra Gunnarsson

Hur är det att vara student i ”dessa tider”?


Är det enbart dåligt att de flesta nu tvingas läsa stora delar av sin utbildning hemifrån? Ergo gav sig ut på stan för att ta reda på hur studenterna upplever sin ny-gamla studiesituation på distans – och för att höra om det hänt något roligt på Zoom.

Tobias Andersson, 20 år, läser tredje terminen på socionomprogrammet.

Hur är det för dig som student just nu?
– Det är tufft, tråkigt och jobbigt, även om jag såklart har förståelse för varför vi måste läsa på distans. Det är svårare att fokusera, ta in information och ha diskussioner – det känns inte som man lär sig lika mycket. Jag får ju betyg och klarar kurserna men det känns inte lika givande som tidigare.  
Det låter som att ni har allt på distans?
– Ja, just nu. Tidigare hade vi ibland sporadiska moment på plats, men när striktare restriktioner infördes blev allt på distans.
Finns det något positivt med distansundervisningen?
– Ja, men det överväger inte det negativa. Det skulle vara att man bara kan vakna och slå på datorn om man har en föreläsning klockan nio, eller att vissa föreläsningar är förinspelade så man kan titta när man vill.
Har kursledning och lärare gjort vad de kunnat för att det ska bli så bra som möjligt?
– Det beror på institution och vilka kurser vi läst. Men de gör så gott de kan och vi gör så gott vi kan och det har fungerat överlag.
Har det hänt nåt kul på Zoom då? Nån som tabbat sig?
– Det var en student som glömde stänga av sin mikrofon och började prata i telefon. Läraren fick skrika ”Hallå!”. Sedan har det också blivit ganska heta seminariediskussioner på Zoom – det är oväntat att man kan reagera så kraftigt när man knappt kan se varandra.

 

Benjamin Mohammadi, 22 år, läser till tandläkare i Umeå.

Om du läser i Umeå, varför är du här?
– Jag började plugga i våras, men när coronan började och utbildningen blev på distans så flyttade jag hem till mina föräldrar i Uppsala – nästan alla gjorde så. Så nu bor jag här och åker bara upp när det blir tenta.
Hur känns det att plugga på det här sättet?
– I början var det väldigt konstigt – men nu känns det helt ok. Jag hann ju bara gå en månad på plats innan det blev distans, så jag har ju knappt några erfarenheter av hur det är att läsa på plats.
Har det hänt nåt kul på Zoom?
– Nej, vi har inte så mycket på Zoom. Bara om vi behöver ställa frågor och det är frivilligt att delta.

 

"Man har lärt sig vad som händer med ens psyke om man går i pyjamas hela dagen. "

Katarina Hedman, 26 år, läser ekonomisk historia.

Hur är det för dig att vara student just nu?
– Bättre nu än i våras, men det är inte för att förutsättningarna ändrats, utan för att ens inställning till distansstudier ändrats. Man har lärt sig vad som händer med ens psyke om man går i pyjamas hela dagen och förstått att man inte mår så bra av det.
Vad är det du lärt dig, hur försöker du leva?
– Typ en så enkel sak som att planera vad man ska äta, veckoplanera och storhandla, eller att ha träningsrutiner, eller att försöka ta mig ut mitt på dagen – att göra saker så att dagarna inte flyter ihop till en enda blobb.
Hur har ni nu, allt på distans?
– Ja, men vi hade vanlig undervisning för några veckor sedan och det var trevligt.
Kan det finnas något positivt med att undervisningen ges digitalt?
– För mig finns det inga fördelar alls. De som bor i min korridor har kunnat åka hem, och om man vill göra det, kan jag tänka mig att det är positivt.
Upplever du att kursledningen eller institutionen gjort vad de har kunnat för att du ska få bra utbildning?
– Ja. Jag tycker det var bra att de hade på plats när det gick – undervisningen blir lidande av att man inte träffas, mycket av det som gör det akademiska roligt och inspirerande händer i kaffepausen när man får diskutera. Men som det är nu förstår jag att de valt att inte ha på plats-undervisning.

 


Annons

Annons

Emelie Ali, 23 år, skriver c-uppsats i handelsrätt. Ida Norén, 22 år, läser ekonomprogrammet.

Hur är det för er att studera just nu, har ni någon på plats-undervisning alls?
EA: – Allt är på distans, alla seminarier och all handledning sker via Zoom.
IN: – Ja, alla lektioner och räkneövningar sker via Zoom. Jag har inte ens träffat min klass vilket känns tråkigt. Men utbildningsmässigt är det samma nivå på föreläsningarna tycker jag.
Hur är det att få hjälp med räkneövningar via Zoom, det känns svårt?
IN: – Ja, det är svårare att ställa frågor och lite jobbigt att slå på micken. Men när de spelar in föreläsningen är det lättare att pausa och spola tillbaka om man inte förstår – då blir det lättare att hänga med.
Hur är det att plugga på distans?
EA: – Det är svårare när man inte har fasta tider eller måste komma upp. Det känns hela tiden som att man ligger efter.
IN: – Ja, det blir svårare och det är jobbigt att inte ha någonstans att gå. När du måste lägga upp allt själv är det lätt att halka efter.
EA: – Ja, för det är inte alltid det går att sitta på campus. Ibland är det helt fullt, även i biblioteken.
IN: – Ja och nu är vi här vid 14 på väg in. Det kommer att vara helt kört.
Har det hänt något spännande på Zoom?
– Det enda jag kan komma på är en som slog på kameran, halvnaken liggandes i sängen bredvid någon annan…

 

Sunny Petersson, 19 år, läser en kandidat i antropologi, men just nu geografi. Sean Hamilton, 23 år, läser musikvetenskap.

Vad har ni för typ av studier just nu?
SH: – Vi får nog välja mellan campus och Zoom. Och jag brukar gå på föreläsningarna, jag gillar hela grejen med att träffa andra studenter och skaffa vänner. Dessutom är det lite lättare att förstå på plats, det är inte alla grejer de visar upp på Zoom.
SP: – Tidigare hade vi allt på campus, men nu sedan en vecka tillbaka har vi allt på Zoom.
Har institutionerna och lärarna ansträngt sig för att det ska bli bra?
SP: – Ja om jag jämför med antropologin som jag läste i våras, är det väldigt strukturerat. Lärarna förstår hur Zoomlänkarna funkar och kommunikationen funkar bra.
SH: – Ja, jag gillar att vi får välja om vi får komma.
Har ni några roliga Zoomberättelser?
SP: – Ja! Vi hade en lärare som jag tror var doktorand, hon började och slutade lektionen med att ta kameran och visa upp sin hund. Hon var tvungen att visa den för att den va så söt. Det var väldigt uppskattat. Det var också en i min förra klass i våras som fick kritik av läraren för att han inte hade tröja på sig. Lektionen efter dök han upp i kostym.  

Läs mer

2020-11-24 16:17
A campus food farm is one of seven projects that was recently granted money by Uppsala university’s climate pot in an…
2020-11-24 13:24
Under gårdagen rapporterade UNT att Uppsala Akademiförvaltning planerar att avverka skog i Hågadalen-Nåsten. Nu har…
2020-11-20 17:00
Digitalt ska alltid väljas när det finns möjlighet – men än finns chans för lärare att hålla undervisningsmoment och…