Annons
Annons
Covid
Handledarna på arbetsplatsen skriver att studenten uttryckt starka konspiratoriska åsikter kring pandemin.
Foto: Lina Svensk/Unsplash

Praktik upphör för vaccinkritiker


En ovaccinerad student har fått avbryta sin praktik efter att ha struntat i avståndsregler och spridit information om risker med vaccinet. Studenten menar å sin sida att hon blivit diskriminerad.

Det var förra månaden som Uppsala universitet bestämde att studenten inte skulle få fortsätta praktiken som hon varit på sedan terminsstart. Bakgrunden till beslutet var att studenten vid upprepade tillfällen brutit mot de riktlinjer som satts upp på arbetsplatsen – att ovaccinerad personal ska hålla avstånd och inte får träffa klienter i verksamheten.

Handledarna på arbetsplatsen skriver att studenten uttryckt starka konspiratoriska åsikter kring pandemin. Studenten ska till exempel ha ifrågasatt varför en person i personalen valt att vaccinera sig. De skriver:

Handledarna har påtalat att hon får göra som hon vill samt ha sin åsikt men att hon behöver respektera att andra väljer att vaccinera sig och att alla måste förhålla sig till de riktlinjer som finns.

Vid ett annat tillfälle, där studentens roll endast var att ta anteckningar, ska hon ha brutit in i ett möte som handlade om just vaccin och sagt till klienten att det finns biverkningar med vaccinet. Studenten ska också ha suttit nära annan personal trots att riktlinjerna säger att ovaccinerade ska hålla distans. När handledarna på arbetsplatsen påtalat att hon måste respektera riktlinjerna ska hon ha frågat om hon ska ha en gul stjärna på sig. 

"Varför måste jag vara felbehandlad bara på på grund av mina privata åsikter?"


Annons

Annons

Kursansvarig vid Uppsala universitet skriver att de försökt leta upp en annan praktikplats till studenten men inte kunnat hitta någon. De framhåller dock att de inte har någon juridisk skyldighet att erbjuda någon ny plats eftersom avbrottet är självförvållat. Studenten kommer tilldelas betyget U och kommer få chans att läsa kursen igen nästa gång den ges vilket är hösten 2022. Studenten tillåts dock läsa klart de delar som inte är ute på arbetsplatsen.
 
Studenten har överklagat betyget och beslutet om att praktiken ska avbrytas. Hon menar att hon aldrig visat sina åsikter för klienter. Hon erkänner dock att hon bröt in i mötet där hennes uppgift var att anteckna för att säga att man inte bara ska prata om fördelarna med vaccin, utan även om nackdelarna. Att handledaren såg så negativt på detta inbrott beror på att handledaren sedan tidigare, efter privata samtal visste om att hon var vaccinskeptisk. Studenten skriver:

Varför måste jag vara felbehandlad bara på på grund av mina privata åsikter?

Studenten hänvisar också till Europarådets resolution från i januari där medlemsstaterna kommit överens om att ingen ska behöva bli diskriminerad för att man valt att inte vaccinera sig.

Läs mer

2024-07-11 13:34
Torsdag den 11 juli kom antagningsbeskedet för de som sökt kurser och utbildningar till höstterminen 2024. Vid Uppsala…
2024-07-08 12:09
AI-användning i studentarbeten har diskuterats hett de senaste åren. Nu lanseras nya AI-verktyg som påstår sig kunna…
2024-07-01 11:17
Enligt den senaste undersökningen från Eurostudent så upplever en tredjedel av studenter vid svenska lärosäten psykisk…