Annons
Bild Renzo Daneri
Lärarstudenten Renzo Daneri är taggad på att få höra vad politikerna har för åsikter i skolfrågorna som de kommer få diskutera i Universitetshuset på måndag.
Foto: Sandra Gunnarsson/privat

Lärarstudenter vill ha svar – ordnar politisk debatt


På måndag kväll anordnar lärarstudenterna debatt om skolan. Samtliga riksdagspartier har bjudits in och representanterna bör vara beredda på att få svåra frågor.
– De kommer mötas av en tuff publik som inte vill ha svar som politikerna läser upp från en mall – utan det här handlar om blivande lärare som vill ha svar, säger Renzo Daneri som är en av arrangörerna.

Skolan är en av de viktigaste valfrågorna. Men när politiker träffas i olika debatter tenderar samtalet att glida in på annat. Det vill lärarstudenterna i “Skolpolitisk arena” råda bot på och anordnar därför en egen debatt med fokus på skolpolitiska frågor mellan samtliga riksdagspartier.

– Problemet med debatter i exempelvis Agenda är att politiker lätt börjar diskutera andra problem så som invandring eller ekonomi vilket visserligen har betydelse, men som inte riktigt rör de konkreta skolfrågorna. Vi vill hålla debatten kvar vid skolfrågorna, säger Renzo Daneri, lärarstudent och medlem i Skolpolitisk arena.

Eftersom lärarstudenterna som ordnar debatten inte vill ha inövade, mallade svar, vill han inte avslöja vilka frågor som kommer att ställas. Han berättar dock att frågorna skickats in av lärarstudenter och kommer beröra tre olika teman: lärarnas verklighet, hur skolan styrs och elevernas perspektiv.

 


Annons

Annons

Till debatten har man bjudit in samtliga partier. Alla har tackat ja och på scen kommer man bland annat få se politiker som Fredrik Malm (L), Annika Hirvonen (Mp) och Richard Jomshof (Sd) (se fullständig lista på debattörer i faktarutan).

Förhoppningen är att man utöver själva debatten också ska hinna öppna upp för frågor från publiken. Renzo Daneri säger att politikerna bör vara redo på att få konkreta frågor från en åhörarskara som inte nöjer sig med svävande svar.  

– De kommer mötas av en tuff publik som inte vill ha svar som politikerna läser upp från en mall – utan det här handlar om blivande lärare som vill ha svar, säger Renzo Daneri som är en av arrangörerna.

Debatten…

 

…Hålls den 4 April klockan 19.00 - 21.00 i Universitetshuset, sal X.

Medverkande är:
Socialdemokraterna: Linus Skiöld - sitter i riskdagsutskottet
Liberalerna: Fredrik Malm - skolpolitisk talesperson
Miljöpartiet: Annika Hirvonen - skolpolitiskt talesperson
Vänsterpartiet: Daniel Riazat - skolpolitiskt talesperson
Centerpartiet: Fredrik Christensson - skolpolitisk talesperson
Sverigedemokraterna: Richard Jomshof - riksdagsledamot

Moderaterna och Kristdemokraterna väntas återkomma med debattör under de närmaste dagarna.

Debatten anordnas av Skolpolitisk arena som är en politisk obunden projektgrupp bestående av lärarstudenter vid Uppsala universitet.

Läs mer

2024-05-21 10:13
Framtagandet av beslutsunderlag för en eventuell omlokalisering av Gamla torget har dragit ut på tiden och inget besked…
2024-05-16 08:34
Under tisdagen har studenter slagit läger utanför flera svenska och europeiska universitet med anledning av Israel…
2024-05-15 11:06
Försommaren är närvarande när det är dags för årets konstituerande fullmäktige, som äger rum i Universitetsaulan den 14…