Annons
Annons
Lokalerna beskrivs som fräscha, men kommer alla studenter att trivas? Och kommer de få plats?
Foto: Ergoarkivet

Nytt campus - Engelska parken


För tio år sedan invigdes campus Engelska parken som humanistiskt centrum. En satsning som var både efterlängtad och kritiserad.

Hösten 2004 sedan fick Ergo en rundtur i de nya lokalerna. Entrén är sprillans ny och idén med text på glasrutorna ska ha hämtats från Systembolagets lokaler. I de gamla byggnaderna har man gjort om- och tillbyggnader för att anpassa dem till de 5 000 till 6 000 humanister som ska husera här. Ursprungligen byggdes området för naturvetenskapliga institutioner men 2004 har de flesta flyttat ut till BMC. nbsp;

Redan nu finns planer på den humanistiska teatern, som idag 2014 inte börjat byggas.
– Vi arbetar med fundracing [sic] för att finna pengar till det projektet. Någonstans mellan 20 och 25 miljoner kronor behövs för att genomföra bygget, säger Margaretha Fahlgren, då ordförande för styrgruppen för omlokaliseringen.

Studieplatser har skapats i öppna miljöer, eftersom undersökningar visat att studenter gärna sitter där de ser andra och själva syns. Att samla humanisterna på ett ställe ska bidra till möten av olika slag. Dåvarande kårordförande Felicia Wibe tror att det nya området kommer öka sammanhållningen mellan universitetets humanister. Miljön beskrivs i artikeln som fräsch och tillfrågade hoppas på fler datorplatser så att alla kan delta i kurserna på lika villkor. Antalet undervisningsplatser är ett orosmoment, ska de räcka till?

Kritik som riktas mot det nya campusområdet handlar om allt från namnet till biblioteket. Namnet Engelska parken känns förvirrande för många studenter, vad är park och vad är campus? Men parken heter ju Carolinaparken och inte Engelska parken, påpekar styrgruppen.

Insitutionernas bibliotek ska också slås ihop till ett enda i Karin Boye-biblioteket och enligt Christer Öhman, prefekt vid Historiska fakulteten kommer detta att leda till färre möten mellan lärare och student, som innan har kunnat mötas i institutionsbiblioteken. nbsp;
– Min allvarligaste invändning mot flyttningen var att den bidrar till att dränera stadskärnan på studenter. Den invändningen kvarstår. En väsentlig del av Uppsalas profil består nämligen i att universitetet och studenterna är en integrerad del i den centrala stadsmijön, säger han till Ergo 2004.

Ja, vad tycker ni? Trivs ni i Engelska parken? Får ni plats? Och är namnet förvirrande? Kommentera gärna


Annons

Annons

FLER TBT

2014-11-20: Vintern 1984

2014-11-06: nbsp;Våren 1954

2014-10-30: nbsp;Hösten 1974

2014-10-23: nbsp;Hösten 1994

Vilket år eller ämne vill du läsa om? Hör av dig till webbred@ergo.us.uu.se

Läs mer

2017-02-23 16:52
Studenters alkoholkonsumtion har alltid varit ett ämne som berör. 1989 var en skribent i Ergo djupt oroad över…
2017-02-09 17:08
I dagarna stod det klart vilka partier som avser ställa upp i årets kårval. Till dessa hör inte Gotiska förbundet, som i…
2017-02-02 10:52
Studentkårens fullmäktige har en lång historia vid Uppsala universitet. På januarifum 1968 diskuterades bland annat…