Annons
Annons
HumC byggplats har någon skrivit på baksidan av fotot som gissningsvis är taget i mitten på 70-talet.
Foto: Gunnar Arén/Ergoarkivet

TBT: Ekonomikum byggs


I en låda full med gamla foton hittar Ergo en bild från 70-talet. Den plats där Ekonomikum ska komma att byggas är ett stort och öppet fält. Vad tyckte studenterna egentligen om bygget?

Efter lite grävande i arkivet hittar vi en artikel från 1976 och studenterna har precis flyttat in på det nya bygget, som stod klart 1975. Vid den här tiden kallas Ekonomikum för Humanistiskt och Samhällsvetenskapligt centrum, HumC *.

19 institutioner skulle gemensamt husera i lokalerna och många institutioner var kritiska till att flytta in och var rädda för att miljön skulle bli för steril och otrivsam. Tidigare hade de flesta institutionerna varit utspridda inne i stan. Men studievägledarna är nöjda, eftersom att de nu kommer i kontakt med fler studenter och de berättar efter flytten att kontakten mellan institutionerna fungerar bra.

Vid Ergos besök råder en ganska positiv atmosfär bland studenterna, även om flera av de utfrågade tycker det är svårt att hitta i de långa korridorerna. (Skribenten noterar att många redan börjat kalla byggnaden för Irreanum). Biblioteket är utspritt bland institutionerna och ett av dem ligger vid den här tiden i källaren och bibliotekariernas önskan är att få flytta ihop. De grupprum som finns är ofta låsta och studenterna sitter mest i korridorerna. Men namnet Catwalken har ännu inte blivit etablerat...

nbsp;

*Fotnot: 1997-1999 byggdes HumC om och återinvigdes som Ekonomikum.


Annons

Annons

Läs mer

2017-02-23 16:52
Studenters alkoholkonsumtion har alltid varit ett ämne som berör. 1989 var en skribent i Ergo djupt oroad över…
2017-02-09 17:08
I dagarna stod det klart vilka partier som avser ställa upp i årets kårval. Till dessa hör inte Gotiska förbundet, som i…
2017-02-02 10:52
Studentkårens fullmäktige har en lång historia vid Uppsala universitet. På januarifum 1968 diskuterades bland annat…