Annons
Kollage Facebook Dejting
"Är det en slump att alla heter något på p (Patrik, Peter, Pontus), är över 30 och söker långvarigt?"
Foto: Lina Svensk med stöd av world wide web

Kan Facebook Dejting trumfa Tinder?


"Varför bestämmer sig en ganska utdaterad app att lansera en dejtingtjänst? Eller snarare, varför väljer de att göra det i en redan existerande app, mitt bland mormors penséer och inbjudningar till evenemang på stadsbibblan? Jag bestämmer mig för att testa." Ergos Sandra Johansson har utforskat nya Facebook Dejting för att se hur det står sig mot Tinder.

”Inte så mumsigt.” Med de orden beskriver min kompis Facebooks val av namn på sin nya dejtingtjänst när jag skickar nyheten till henne måndag morgon. Bland appar som ”Tinder”, ”Happn” och ”Elitsinglar” lämnar det enkla namnet ”Facebook Dejting” mycket att önska. Inte för att klanka ner på folk som söker kärleken på den gamla ansiktsboken men det för onekligen tankarna till 00-talets puffande.

"Facebook lovar att ingen av mina vänners mobiler kommer att plinga till när jag går med och att min profil endast kommer upp för vänners vänner."

Den grävande journalisten i mig (läs: den desperata singeln) blir dock självklart intresserad. Varför bestämmer sig en ganska utdaterad app att lansera en dejtingtjänst? Eller snarare, varför väljer de att göra det i en redan existerande app, mitt bland mormors penséer och inbjudningar till evenemang på stadsbibblan? Jag bestämmer mig för att testa. Det är bara några grejer jag vill försäkra mig om först: det ska inte dyka upp i någons flöde (hej mamma!) och jag vill inte matchas ihop med mina nuvarande Facebookvänner (hej basgruppspartner från T1!). Facebook lovar att ingen av mina vänners mobiler kommer att plinga till när jag går med och att min profil endast kommer upp för vänners vänner.

Det visar sig vara en sådan där app där man måste svara på några enkla frågor innan man startar. Bland ”letar långvarigt”, ”inget seriöst” och ”vänskap”, faller mitt val på det mer mystiska ”vill småprata”. Man trycker i om man vill ha barn eller redan har, om man röker och dricker. Sedan har Facebook löst längddilemmat som de tror att alla har: man kan såklart skriva i hur lång man är.


Annons

Annons

Det tar några minuter, sen är jag igång. Den första personen jag får upp har jag två gemensamma vänner med varav en av dem är mitt ex. Layouten är rätt fin, en romantisk lila färg som ska försöka få mig sluta tänka på att jag fortfarande befinner mig inne på Facebook-appen. Detta visar sig dock omöjligt då jag så fort likesen trillar in får en helt vanlig avisering.

"Men, vad händer om man är lite kär i en av sina Facebook-vänner då?"

Inom några minuter har jag fem likes. Facebook väljer automatiskt åldersspann åt mig, 18 till 32 år, men tro mig: det är inte här 18-åringarna hänger. Är det en slump att alla heter något på p (Patrik, Peter, Pontus), är över 30 och söker långvarigt? Jag får precis som på Tinder upp en person i taget och måste göra mitt val. I rent forskningssyfte försöker jag göra en skärmdump, men icke! Av sekretesskäl får jag inte. Långt borta är dagarna av att skicka vidare matchningar till kompisar.

Men, vad händer om man är lite kär i en av sina Facebook-vänner då? Basgruppspartnern kanske var rätt gullig ändå? Misströsta inte, där kommer funktionen ”hemlig förälskelse” in. Det är bara att välja och vraka bland dina vänner, du kan likt en katt ha nio liv på din hemliga lista! Alla samlas i små cirklar framför den glättiga lila bakgrunden. Där kan du titta på dem, beundra dem och bara… vänta tills de gillar dig tillbaka.

Efter 20 härliga minuter på Facebook Dejting har jag tröttnat ändå. Någon har skrivit till mig på Tinder, så jag väljer att gå tillbaka. När jag ska ta bort min profil vill Facebook att jag berättar varför. Alternativet ”jag var bara nyfiken och hade inga planer på att testa Facebook Dejting” känns så hårt, så jag väljer det mer optimistiska ”jag tar en paus från dejtingappar.” Ibland känns det som att det behövs.

Sandra Johansson är ämneslärarstudent och frilansar för Ergo. (Foto: Sandra Gunnarrson)

 

 

Mikrorecension av Facebook Dejting

 

Fördelar:

– Funktionen ”En andra titt” – olikt andra dejtingappar kan du helt gratis gå tillbaka till potentiella kärlekar du råkat trycka bort.

– Facebook kan koppla ihop dig med personer som ska gå på samma evenemang som du. Kanske inte superaktuellt nu, men ”aha, ska du också på Katuska på Uplands ikväll” är väl en bra raggningsreplik du kan använda någon gång 2030 när det åter är aktuellt.

Nackdelar:

– Jag förstår mig inte på varför tjänsten måste finnas i Facebook-appen? Känns omodernt och rörigt.

– Inga skärmdumpar. Ska jag förklara med ord för mina vänner hur potentiella dejter ser ut? Nej, häng ut alla.

Läs mer

2020-01-14 10:42
Sunkiga korridorsrum, ovärdiga sexkapader och hopande studiebördor – det simulerade studielivet är obehagligt likt det…
2019-12-17 13:03
Ergo satte sig återigen i skolbänken och provade på det här med digital tenta. Ett förfarande som funkade riktigt bra…