Annons
Carl och Ylvas första kyss
"Det var till spontana applåder vi beskådade deras första kyss på studentkorridorens balkong."
Foto: screenshot

Läxor stör myspys i duschkabin


Sunkiga korridorsrum, ovärdiga sexkapader och hopande studiebördor – det simulerade studielivet är obehagligt likt det verkliga. Lina Svensk och Ebba Hansson har spelat nya The Sims-expansionen Discover University.

Ergo har aldrig varit blyga för att snävt stereotypisera Uppsalas studentpopulation, så när vi fick möjlighet att recensera expansionspaketet Discover University till The Sims 4, som kom ut i slutet av 2019, var givetvis det första vi gjorde att skapa tre riktigt klyschiga, odynamiska och klassiska Uppsalastudentsimmar att provköra spelet med. Vi ger er:

Ekonomstudenten Carl Borg
En atletisk och social “bro” med fäbless för pengar.

Civilingenjörsstudenten Ylva Carlsson
Ambitiös tekniknörd, hopplös romantiker och geni.

Humaniorastudenten Pontus Hamrén
Social soffpotatis med författarambitioner.

Att låta simarna ansöka till universitetet är inte helt trivialt, särskilt inte för den ovane Sims-spelaren, men efter några googlingar blev Carl, Ylva och Pontus antagna till varsin utbildning vid anrika Britechester, ett av de två lärosätena expansionen har att erbjuda, och flyttade in i en studentkorridor på campus. Alla utbildningar har en övergripande inriktning, men exakt hur många kurser man vill fylla dessa med är valfritt. Att humanisten Pontus bara skulle läsa någon enstaka loj strökurs kändes givet, liksom att Carls och Ylvas utbildningar skulle bli betydligt tyngre studiemässigt, något vi skulle komma att ångra. Men vi återkommer till det.

Liksom i verkliga livet visade det sig dock att tycke inte automatiskt bara uppstår mellan två individer om de berättar vitsar och high-five:ar varandra tillräckligt många gånger.

Är man inte en obotlig karriärist är helt klart den roligaste aspekten av The Sims, med eller utan expansion, de sociala interaktionerna. För att få in lite dokusåpakvaliteter bestämde vi tidigt att vi ville försöka få till en hemlig romans mellan Ylva och Carl – den romantiska nörden och yuppiewannaben; en modern “Pretty/Geeky Woman”-saga.
Liksom i verkliga livet visade det sig dock att tycke inte automatiskt bara uppstår mellan två individer om de berättar vitsar och high-five:ar varandra tillräckligt många gånger. Eftersom Carl och Ylva var väldigt olika varandra personlighetsmässigt tog det flera Sims-dagar av påtvingat umgänge dememellan för att till slut få dem att tycka om varandra som mer än kompisar. Det var till spontana applåder vi beskådade deras första kyss på studentkorridorens balkong. Därefter gick det inte många sekunder innan vi febrilt försökte hitta ett ställe de kunde idka “myspys” på (inte minst för att en baksätesspelare dittills ilsket inflikat “ska de inte ha sex snart?” minst 20 gånger under spelets gång). Besvikelsen var stor när vi insåg att ingen av korridorens enkelsängar dög och att det inte i spelmode gick att byta ut korridorens fasta inventarier. Till slut googlade vi oss fram till att duschkabiner gick minst lika bra att använda till detta ändamål. Då det i korridoren bara fanns öppna duschbås (=icke-myspys-kompatibla) fick Carl och Ylva lomma iväg till stadens gym innan de till slut fick till det i omklädningsrummets dusch. Mission accomplished!

Men allt har sitt pris.


Annons

Annons

Till följd av vår borderline psykotiska besatthet av Carls och Ylvas relation hade vi helt ignorerat Pontus existens och styvmoderligt hanterat samtligas studier. De fick gå på sina föreläsningar (inte så uppseendeväckande feature för övrigt – en sim på föreläsning är detsamma som en sim på jobbet, det vill säga den är frånvarande en stund och kommer därefter hem hungrig, uttråkad och trött) och läste sina läxor då och då, vilket vi trodde skulle räcka för att de åtminstone skulle bli godkända. Men icke. Alla tre blev underkända första terminen. Till och med Pontus som bara läste en enda kurs (möjligtvis hade det att göra med att han kissade på sig precis utanför universitetsbyggnaden innan han skulle in på sin första föreläsning och långt in på terminen plågades av skammen det bar med sig).

Över huvud taget var simmarna ganska dåliga på att ta hand om sina basala behov, trots att vi gett dem relativt mycket frihet att göra egna val (en inställning man gör). Att se till att de åt, tvättade sig, sov ordentligt och var underhållna var något av ett heltidsjobb så även när vi post myspys-kulmen bestämde oss för att fokusera mer på att inte bli avstängda från utbildningarna än sociala interaktioner, var det svårt att passera godkäntgränsen (en kommentar till vår samtid, månne?). Till slut valde vi att via fuskkod se till att simmarnas behovsmätare alltid var fyllda för att på så sätt kunna lägga allt fokus på studier och relationer, men ändå var det svårt. Och då var en av oss van Sims-spelare.

Trots svårigheterna i att få simmarna att balansera studier och fritid (vi har alla varit där!) är expansionen helt klart värd att spela. Har man spelat The Sims tidigare vet man att syftet inte är att man ska “vinna” eller ens att ens simmar ska ha så många maxade färdigheter som möjligt när de till slut trillar av pinn – här är resan 100 procent målet. Discover University kan ge simmarna fördelar när de sedan ska ut i arbetslivet, men framför allt är det en expansion i sin egen rätt som ger mervärde till simmarnas ungdomsår. Det är inte längre bara ett depåstopp mellan tonår och vuxenliv, utan en tid då simmarna får möjlighet att utforska och utveckla sig själva genom studier, korridorsliv och studentföreningar. Men vi rekommenderar att man spelar med en sim i taget när man pluggar.

Bäst
+ Spännande föreningsliv att utforska.
+ Cykelmöjligheter.
+ Korridorslivet.

Sämst
- Bitvis buggigt: När Pontus ska byta om till badkläder på gymmet får han istället byxor, en ful batiktröja och en beanie-mössa, kläder vi över huvud taget inte valt till honom och under flera dagar svävade någons läxbok i luften i studentkorridoren utan att den gick att interagera med.
- Studierna tar mycket tid och energi från andra saker man skulle vilja utforska.

Vadå The Sims?

 

Kanske har du noll koll på vad The Sims är. Som namnet hintar om är det en en simulation av vardagsliv där spelaren styr en eller flera virtuella personer. The Sims är utgivet av Electronic Arts.

Tävlingen är avgjord!

 

Vinn en spelkod!

 

Vi lottar ut en spelkod till expansionspaketet Discover University (och grundspelet The Sims 4 om du inte redan äger det) bland de som kan svaret på frågan:

Vilket år släpptes det allra första The Sims?

Mejla ditt svar till cred@ergo.us.uu.se senast fredag 17 januari innan klockan 12.

Läs mer

2020-10-29 12:05
"Varför bestämmer sig en ganska utdaterad app att lansera en dejtingtjänst? Eller snarare, varför väljer de att göra det…
2019-12-17 13:03
Ergo satte sig återigen i skolbänken och provade på det här med digital tenta. Ett förfarande som funkade riktigt bra…