Uppsalas svar på Dan Browns Da Vinci-koden, fast med historisk korrekthet och mindre dramatisk intrig.

En deckare om Uppsalas Louvren


Fallet Cassberg
Marianne Minck
Förlag: Selenas, 2015

Det är något speciellt med att läsa en bok som utspelar sig i samma miljö som man pluggar i. I Fallet Cassberg, skriven av någon under pseudonymen Marianne Minck, är den huvudsakliga skådespelsplatsen Uppsala och biblioteket Carolina Rediviva. En mordhistoria utvecklar sig efter ett mystiskt dödsfall från en balustrad på Carolina, och romanens fokus ligger både tematiskt och handlingsmässigt på biblioteket som institution och på bibliotekets främsta klenod, Silverbibeln.

Det är en annan sida av Carolina som porträtteras än den man ser som student. Persongalleriet består av bibliotekarier, forskare och andra med anknytning till biblioteket (som ibland på ett lite pretentiöst sätt svänger sig med latinska och franska citat i sina konversationer). Under bokens startsträcka matas läsaren med en ingående faktabakgrund om allt från biblioteksbyggnaden till ett projekt gällande Silverbibeln som historien kretsar kring. Därefter kommer handlingen igång på riktigt och deckarintrigen vävs samman med kulturhistoria som berör platser på flera håll i Europa. Berättelsen utspelar sig i norra Italien och i Uppland om vartannat, och landskapsbeskrivningarna är ren naturromantik. Det är kanske inte så konstigt med tanke på att konst som fenomen och bibliotekets roll i bevarandet av den följs åt som en röd tråd genom romanen.

Fallet Cassberg skulle kunna ses som Uppsalas svar på Dan Browns Da Vinci-koden, fast med historisk korrekthet och mindre dramatisk intrig. Om Carolina är Uppsalas Louvren så är Silverbibeln dess Mona-Lisa. Dock innehåller den en del drag som ironiserar över såväl liv och död som över berättandet i sig. Gränsen mellan det realistiska och det övernaturliga överskrids på ett underhållande sätt, samtidigt som ett roligt stilgrepp är att pseudonymen själv figurerar som en intervjuare under vissa passager och leker med faktumet att ”Marianne”, som intervjuar karaktärerna, också är romanens berättare.

Berättelsen erbjuder svindlande höjder, historiska vingslag och mysig deckarlektyr i den universitetsmiljö vi rör oss i. Det är något av en meta-upplevelse att sitta och läsa boken på ett av Uppsalas klassiska kaféer som Ofvandalhs, när två karaktärer plötsligt bestämmer sig för att gå dit och fika – och man kan föreställa sig hur de sitter i rummet intill under en kristallkrona, framför de gustavianska guldspeglarna i en röd sammetssoffa, precis som en själv.


Annons

Annons

Läs mer

2023-03-31 19:32
Ella-Maria Nutti debuterade våren 2022 med boken Kaffe med mjölk och har sedan dess tilldelats flertalet utmärkelser…
2023-02-08 16:51
Japansk-amerikanska Julie Otsuka är tillbaka med Simmarna, hennes tredje roman sedan debuten med När kejsaren var…
2022-05-05 14:06
"Tung och viktig (!!) fakta om hur hbtqi-personer har upplevt och fortfarande upplever förtryck blandas med Edvins…