Studentvärldens herrsällskap gynnar elitism och diskriminering

Orättvisa. Herrsällskapen i Uppsalas studentliv upprätthåller ojämlika strukturer som gynnar medlemmarnas egna intressen, menar signaturen "Radikal humanist".

Ett respektfullt nationsliv

Satsningar. "Nationslivet är visserligen en bubbla, men den bubblan existerar inte i ett vakuum bortanför djupt rotade samhällsproblem – utan tvärtom kämpar även nationerna mot sexism. Men vår ståndpunkt är att ett tryggt, välkomnande nationsliv på lika villkor är det bästa nationslivet och vi vänder oss mot den bild som författarna målar upp om att vi skulle acceptera den här typen av beteende eller att vi skulle försöka tysta ner."

Et tu, Studentlivet?

Ledare. "Enligt en granskning som SvD har gjort har 17 svenska universitet och högskolor noll anmälningar om sexuella trakasserier sedan 2010, däribland Uppsala universitet. Inte konstigt att myten om huvudfotingen lever kvar. Men att inga anmälningar gjorts betyder givetvis inte att de inte har skett."

Den avgiftsfria utbildningen är alltid under hot

Politisk krönika. "Det enda en studieavgift kommer att göra för universiteten är att förvandla missnöjda studenter till missnöjda kunder. Detta riskerar att urholka den akademiska självständighet som universiteten alltid ska stå för."

Nationsaktiva: dags att bryta tystnadskulturen på nationerna

Debatt. "Tafsande herrsällskap, våldtäktsskämt, äldre män som vill ligga med minderåriga, att bli kallad jävla fitta som kvinnlig arbetsledare, manliga kollegor som sade att de ville ligga med en och kommenterade ens kropp" – en osund tystnadskultur råder kring sexuella trakasserier på nationerna, skriver ”Nationsaktiva som vägrar tystas ned”.

En kvarnsten med smak av frihet

Ledare. "Många egenföretagare tvingas jobba sju dagar i veckan för att över huvud taget gå runt. Många bränner ut sig, blir djupt skuldsatta eller deprimerade på kuppen. Den sidan visas sällan upp i glansiga karriärmagasin."

Akademin måste lära sig hantera populismen

Politisk krönika. "Populister får inte ha monopol på tydlighet. Tvärtom måste studenter och akademiker som motsätter sig populismen tänka om. Vi måste kommunicera mer rakt och ge svar som människor kan ta till sig."

Macron visar vägen för en europeisk högskolepolitik

Debatt. "Studentförbund och studentkårer borde ta sig an diskussionen om vilken roll Sverige ska spela i framtidens europeiska högre utbildningslandskap. Trots det lyser debatten med sin frånvaro i vårt land."

Replik på kritik mot Åkessons besök

Pontus Westerholm, ordförande i Föreningen Heimdal, svarar på kritiken mot Jimmie Åkessons besök. Läs mer

"När ska Heimdal lära sig av historien?"

Debatt. "Ingenstans i evenemanget lyfts någonting kring Sverigedemokraternas eller Jimmie Åkessons historia. Detta ignoranta tillvägagångssätt innebär att Heimdal normaliserar bilden av SD genom att skapa en bild av att partiet och partiledaren har en historia som vilket eller vem som helst."

Om att inte unna sig

Ledare. "Det var som i 'Rent' fast mindre händelserikt och med färre sångnummer."

Liberal Arts är lösningen på humanioras kris

Politisk krönika. "Lösningen på problemet med humanismens så kallade olönsamhet är inte att försöka göra den lönsam, utan att uppvärdera de humanistiska färdigheterna såsom kritiskt och kreativt tänkande."