En trollbindande översättare

Magiskt. "Bitvis var jag lite trött på dem, men nu när jag ser tillbaka på dem är jag väldigt imponerad av att Rowling knöt ihop det hela så fantastiskt." Ergo har pratat studietid, dålig litteratur och, förstås, Harry Potter med Harry Potter-översättaren Lena Fries-Gedin som nyligen utsågs till hedersdoktor vid Uppsala universitet.

En ”huskille” med driv

Del 10. "Visst har jag perioder när allt känns jävligt frustrerande. Men varje gång jag försöker bryta den intensiva livsstilen blir det bara tråkigt." Ergo har för femte gången träffat juriststudenten Morgan Sjövall som insett att ledighet inte riktigt är för honom.

Lite torrare, lite snällare

Del 10. "Jag tror att min humor har blivit lite mer akademisk, lite torrare, sen jag började plugga. Det är lite pappahumor över universitetssfären kan jag tycka." Ergo träffar arkeologistudenten Maximilian Hansen för femte gången i reportageserien "De kallar oss studenter."

Sprider digital skaparglädje

Vill inspirera. Man behöver inte vara man, sitta i en källare eller dricka joltcola för att jobba med data. Årets Uppsalastudent, Emma Tysk, hoppas kunna leda vägen och visa att programmeraryrket faktiskt kan vara något för alla.

Mer anatomi, mindre kroppshets

Porträtt. "Människor som lidit av psykisk ohälsa har en annan syn på livet. Andra kan tänka att det väl bara är för mig att sluta kasta i mig två kilo godis på tio minuter, men så är det ju inte. Jag förstår att det är likadant med andra former av psykisk ohälsa" – läkarstudenten Solmaz har funderat mycket kring psykisk ohälsa sedan hon själv drabbats av en ätstörning.

En Ramsay som både vet och tror

Porträtt. "Jag har svårt för att greppa åsikten att tro och vetenskap inte går att kombinera, för det som står i Bibeln är en förklaring till meningen med vår existens som en kan tro på eller inte tro på, men vetenskapen är ingenting en tror på" – för femte gången har Ergo träffat civilingenjörsstudenten Susanna Wärmegård, som bland annat berättar lite om sin tro.

Med mailkorgen fylld av uppsatser

Poddare i stan. "Jag kan tänka mig att andra poddare får lyssnarrespons i stil med ”fan va grym du är”. Jag får långa uppsatser." Ergo har pratat humor i teori och praktik med journalisten och poddaren Ola Söderholm som i morgon kommer med "Lilla Drevet" till Uppsala för att livepodda och samla sociologstudenter på Stockholms nation.

På andra sidan "väggen"

De kallar oss studenter. Termin tre på juristprogrammet är ökänd, men nu kan Morgan Sjövall lägga den bakom sig. Han tycker att det som är roligt med juridiken är så pass roligt att det väger upp de tuffa pluggperioderna.

Har funnit kärlek mellan mötena

De kallar oss studenter. Efter en intensiv men rolig vår tycker Susanna Wärmegård det ska bli skönt att vara ledig från studierna. Inte minst för att få tid att umgås med nya kärleken.

Åter till Uppsala i bok två

Uppsalaroman. Författaren Klara Krantz kände sig aldrig riktigt hemma i Uppsala under sin studenttid, men i sin andra roman återvänder hon till staden. Berättarjaget är femton år och skapar en ny identitet på internet.

Syndicate content