På väg uppför muren

De kallar oss studenter. "Jag vet att jag är på rätt plats. Om jag inte läste juridik skulle jag nog inte plugga överhuvudtaget." Ergo träffar för sjätte gången juriststudenten Morgan som, sin fasta övertygelse till trots, överväger att läsa en termin i något annat än juridik.

”Jag njuter mer av att lyfta 100 kilo än att resa”

De kallar oss studenter. "Jag har alltid varit en stressad människa. Ganska ofta kan jag stressa upp mig i onödan, jag tänker till exempel alltid att jag kan göra mer när jag studerar även om jag har läst allt jag ska läsa." Ergo träffar läkarstudenten Solmaz för sjätte gången.

En arkeologiutbildning senare

De kallar oss studenter. Arkeologistudenten Maximilian Hansen är snart alumnen Maximilian Hansen då han blir klar med sin kandidat den här terminen. Vi träffar honom för sista gången i reportageserien "De kallar oss studenter."

Mellan flottar och flytt

De kallar oss studenter. Vi får följa med civilingenjörsstudenten Susanna Wärmegård till en svunnen tid då allt var bättre – dagarna före valborg.

”Du kan inte fuska dig till rädsla"

Småstadsskräck. Ett dokumentärteam reser till en övergiven gruvstad i Norrland för att ta reda på vad som hände när hela stadens befolkning spårlöst försvann 60 år tidigare. Det är premissen för Camilla Stens senaste bok "Staden." Ergos Madeleine Bergman träffade Uppsalaförfattaren för att prata inspiration, studier och skräck.

En trollbindande översättare

Magiskt. "Bitvis var jag lite trött på dem, men nu när jag ser tillbaka på dem är jag väldigt imponerad av att Rowling knöt ihop det hela så fantastiskt." Ergo har pratat studietid, dålig litteratur och, förstås, Harry Potter med Harry Potter-översättaren Lena Fries-Gedin som nyligen utsågs till hedersdoktor vid Uppsala universitet.

En ”huskille” med driv

Del 10. "Visst har jag perioder när allt känns jävligt frustrerande. Men varje gång jag försöker bryta den intensiva livsstilen blir det bara tråkigt." Ergo har för femte gången träffat juriststudenten Morgan Sjövall som insett att ledighet inte riktigt är för honom.

Lite torrare, lite snällare

Del 10. "Jag tror att min humor har blivit lite mer akademisk, lite torrare, sen jag började plugga. Det är lite pappahumor över universitetssfären kan jag tycka." Ergo träffar arkeologistudenten Maximilian Hansen för femte gången i reportageserien "De kallar oss studenter."

Sprider digital skaparglädje

Vill inspirera. Man behöver inte vara man, sitta i en källare eller dricka joltcola för att jobba med data. Årets Uppsalastudent, Emma Tysk, hoppas kunna leda vägen och visa att programmeraryrket faktiskt kan vara något för alla.

Mer anatomi, mindre kroppshets

Porträtt. "Människor som lidit av psykisk ohälsa har en annan syn på livet. Andra kan tänka att det väl bara är för mig att sluta kasta i mig två kilo godis på tio minuter, men så är det ju inte. Jag förstår att det är likadant med andra former av psykisk ohälsa" – läkarstudenten Solmaz har funderat mycket kring psykisk ohälsa sedan hon själv drabbats av en ätstörning.

Syndicate content