Satsa på arbetslivsanknytning
Chansen att få jobb efter utbildningen är den enskilt viktigaste frågan för studenterna vid val av högskoleutbildning. Enligt Svenskt näringslivs undersökningar (Akademi eller verklighet 2007 och 2008) kan arbetslivsanknytning under utbildningen kopplas ihop med möjligheten att få arbete efter examen, men hela 60 procent av studenterna upplever att arbetslivsanknytningen under utbildningen är dålig eller mycket dålig.
Naturvetarnas studentråd anser att en kraftigt förbättrad samverkan mellan högskola och arbetsmarknad är en förutsättning för Sveriges fortsatta utveckling och konkurrenskraft. Studenter måste få en bättre verklighetsförankring under sin utbildning för att kunna omsätta sin kunskap och bli nyttiga för samhället. Tyvärr missköter de allra flesta lärosäten i Sverige sitt uppdrag att samverka med näringsliv och andra delar av samhället. Under tiden fortsätter studenterna att skrika sig hesa efter sin rätt till arbetslivsanknytning i utbildningen.
Sverige har idag en av världens mest utbildade befolkningar med en hög kunskapsnivå. Men det räcker inte. Naturvetenskapliga framsteg är avgörande för vår framtida konkurrenskraft inom många viktiga näringar: läkemedel, skogsnäring, energi och klimat. Kunskap och forskning måste kunna omsättas i företagande och nya arbetstillfällen. Även studenter inom naturvetenskap måste få träffa arbetsgivare, skapa nätverk i arbetslivet och få chansen att visa företagen vad de kan efter sin utbildning. Studenten, högskolan och näringslivet gynnas: studenten blir mer anställningsbar, den enskilda högskolan blir mer attraktiv och näringslivet får en mer kompetent arbetskraft.
Genom att lära sig att förmedla sin kunskap till olika målgrupper både skriftligt och muntligt, veta hur företagens vardag ser ut i form av problem och möjligheter och ett utökat nätverk kommer naturvetarna att vara bättre rustade efter sin examen. Dessutom kommer studierna både att känns mer relevanta och mer motiverande för studenterna.
Uppsala universitet har under flera år arbetat med projektet DiaNa, vars syfte är att förbättra studenternas förmåga att uttrycka sig i tal och skrift. Det är ett mycket bra initiativ som får högt betyg av såväl studenter som lärare samt även högskoleverket. En synpunkt som studenterna tog upp var just att projektet ökade arbetslivsanknytningen på utbildningen. DiaNa borde vara en naturlig del av all naturvetenskaplig utbildning och inte endast på vissa program. Initiativet är heller inte tillräckligt för att tillgodose studenternas behov av arbetslivsanknytning.
Vi vill se en bredare satsning på näringslivsanknytning genom ett starkare samarbete mellan högskola och arbetsmarknad:
• Gästföreläsningar och studiebesök inom utbildningarna.
• Praktik som en självklar del av alla utbildningar.
• Utökade resurser för att höja studievägledarnas kompetens.
Detta är något som både studenter, näringsliv och politiker vill se mer av, men högskolan ligger långt efter i sitt arbete. Därför är det viktigt att tydligare visa högskolorna att de inte längre kan försumma delar av sitt uppdrag utan måste satsa på utbildningarnas arbetslivsanknytning.
Naturvetarnas studentråd
Genom Iulia Karlsson och Elin Wallin
