De bostäder som nu byggs är ett minimalt steg för att komma tillrätta med underskottet som finns, menar artikelförfattarna.
Foto: Ida Nordenhem

Tack, men var fan ska vi bo?


Återinför investeringsstödet för byggnation av hyresrätter och upprätta en bostadsförmedling i Uppsala, skriver företrädare för Vänsterns studentförbund och Ung vänster.

I Uppsala krävs det mellan ett till två år för att få ett rum i en studentkorridor, för att få en lägenhet krävs det i normala fall mellan tre till fyra år i kö. Har man inte ställt sig i kö långt innan man ska börja studera är det, utan att överdriva, mycket svårt att få ett förstahandskontrakt till terminsstart.
nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;
Den verklighet som många studenter möts av under sin studietid i Uppsala är en tid av osäkra boendeformer. Man tvingas att flytta runt som inneboende eller ha osäkra andrahandskontrakt som kanske inte sträcker sig längre än några enstaka månader. Sedan i våras har dessutom högerpolitikerna gjort det möjligt för andrahandsuthyrare att ta ännu mer betalt i hyra. En åtgärd som man tror ska lösa den akuta bostadsbristen bland unga, men som bara kommer att förvärra vår redan dåliga ekonomi.
nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;
Det alternativ som finns för att få en säker boendesituation om man inte har köat i flera år är att ha rika föräldrar som kan köpa en bostadsrätt för någon miljon. Ens ursprung är dock något som man själv inte kan påverka. Effekten av den situation som råder i Uppsala, och i många andra städer i Sverige, är en fortsatt social snedrekrytering till högre utbildning.

I Uppsala görs det för lite för att komma åt problemet, det har inte tillkommit några nya studentbostäder alls under 2013. Men visst byggs det studentbostäder i Uppsala. Uppsalahem bygger drygt 200 lägenheter vid Blåsenhus, med inflyttning sommaren 2014. Detta är dock ett minimalt steg för att komma tillrätta med det underskott som finns av bostäder anpassade efter studenters ekonomi och behov.
nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;
Det är idag mer ekonomiskt fördelaktigt att bygga bostadsrätter än hyresrätter. Med det ekonomiska system som vi lever i resulterar det i att det kommer att byggas färre hyresrätter än om det vore mer ekonomiskt fördelaktigt. För att stimulera byggnationen av hyresrätter anser vi att staten ska återinföra investeringsstödet för byggnation av hyresrätter.
nbsp;
I tätorter med en bra kollektivtrafik och en cyklande befolkning är behovet av bil och parkeringsplatser lägre än om situation varit den motsatta. Hur många parkeringsplatser som behöver finnas per bostad är reglerat i kommunens parkeringsnorm. Skulle parkeringsnormen sänkas skulle man kunna bygga fler bostäder på samma yta.

I Uppsala finns många uthyrare av hyresrättslägenheter. Det kan som bostadssökande vara svårt att hålla koll på alla aktörer. För att underlätta detta är det inte mer än logiskt att en kommun med 200 000 invånare har en bostadsförmedling. Vi anser att förmedlingen ska vara kostnadsfri och förmedla alla lediga lägenheter som finns i Uppsala kommun.

När Uppsala kommun har som slogan ”Välkommen hit, välkommen hem” kan man alltid svara ”Tack, men var fan ska vi bo?”

nbsp;
nbsp;
Rikard Engblom, ordförande Vänsterns studentförbund (VSF) Uppsala
nbsp;
Johanna Dahlgren, styrelseledamot Ung Vänster Uppsala län
nbsp;
Lukas Löfling, VSF Uppsala


Annons

Annons

Läs mer

2024-06-04 09:45
Laboremus skriver, tillsammans med S-studenter, om sin kandidat till EU-parlamentet i dagens debattartikel.
2024-05-14 09:00
Stora förändringar på kåren kan vara att vänta efter dagens konstituerande fullmäktigesammanträde. Tre av fem kårpartier…
2024-04-19 09:24
"Det är uppenbart att regeringen behöver hjälp i att lista ut var pengarna ska gå", skriver debattörer från Gröna…