Annons

Varför sänder läkarprogrammet vid UU ut motstridiga signaler?


Läkarstudenter som vill byta studieort till Uppsala nekas på grund av platsbrist, trots att det finns lediga platser på flera terminer. Varför sätta stopp för den senare antagning till läkarprogrammet som under många år var ett stående inslag på programmet. skriver läkarstudenten Rikard Ekholm som vill byta studieort från Umeå till Uppsala.

I en artikel i Ergo från 29 november förra året berättar ett antal studenter som har tagit studieuppehåll från läkarprogrammet att de inte får plats igen på programmet när de väl vill börja igen. Orsaken till det ska vara platsbrist. Samma argument om platsbrist har jag hört under flera år då jag har varit i kontakt med representanter för läkarprogrammet och frågat om möjligheten att byta studieort från Umeå till Uppsala. Jag studerar till läkare vid Umeå universitet sedan hösten 2014, men i och med att jag har både sambo och dotter i Uppsala är flyttbehovet stort.

Döm då av min förvåning när jag i ett mejl från en studievägledare vid medicinska fakulteten på en direkt fråga får reda på att det under terminerna 3, 4 och 5 finns flertalet platser fria. Under termin 2-5 kan läkarprogrammet ta emot 112 studenter. Men på termin 3 går 82 studenter, under termin 4 går 87 och under termin 5 går 103 studenter. Bortfallet av studenter är i snitt rätt högt och att på förfrågningar om möjligheten till studieortsbyte fara med osanning om platsbrist är knappast värdigt läkarprogrammet vid anrika Uppsala universitet.

Frågan är således, varför sätta stopp för den senare antagning till läkarprogrammet som under många år var ett stående inslag på programmet. Om möjligheten till senare antagning fanns skulle jag och, säkerligen, många fler kunna flytta till Uppsala och fortsätta läkarstudierna där. Frågan är angelägen inte bara för oss som önskar fortsätta studierna i Uppsala, utan berör minst lika mycket alla dem som har tagit studieuppehåll och fått beskedet att det inte finns några platser. Hur många som läser på ett program och per termin är offentligt och det är bara att fråga om uppgifterna.

Det finns två aspekter till kring de platser som står tomma på läkarprogrammet: 1) Det är läkarbrist i Sverige – varför inte göra allt för att rekrytera personer som vill bli läkare? 2) Att ha platser tomma är inte ekonomiskt försvarbart – för varje tom plats förlorar Uppsala universitet pengar.

Ska det få vara på det här sättet?

Rikard Ekholm

Fil. dr. i estetik vid Uppsala universitet, läkarstudent vid Umeå universitet, samt journalist.


Annons

Annons

Läs mer

2024-03-07 10:48
"Kostnadsfria mensskydd är ett enkelt och konkret sätt att förenkla vardagen för både studenter och personal", skriver…
2024-03-05 11:31
De slopade examensbevisen har blivit mycket omdiskuterade. Läs student Sofia Carlssons syn på nyheten i denna…
2024-02-19 12:18
Miljöpartiet om fördelarna med vad de kallar ett "Sverigekort", i dagens debattartikel.