Foto: Sandra Gunnarsson och Lina SvenskDisa Wikström, verksamhetsledare på Kondoma Mera! tipsar om olika skydd.

Skydda dig kul

Svårt att välja skydd? Ergos sexspalt startar upp säsongen med en kondom-guide framtagen av Kondoma Mera! Lite senare i höst återkommer spalten med utförliga recensioner av kondomerna – håll utkik!

Foto: Sandra GunnarssonHar du frågor eller funderingar kring sex och smittskydd? Maila kontakt@kondomamera.se och skriv Könsligt läge i ämnesraden om du vill se din fråga i kommande nummer av Könsligt Läge i Ergo. Alla mail behandlas konfidentiellt och besvaras av Disa Wikström, verksamhetsledare för Kondoma Mera!

Kondoma Mera! 
är en organisation som i samarbete med Uppsala studentkår och Region Uppsala jobbar för sexuell hälsa och smittskydd. Ni kommer möta oss ute på nation, på kåren eller via andra studentevenemang och om ni ser en skål full av kådisar ute på klubben då vet ni att vi har varit där!

På Kondoma Mera! förmedlar vi information som stärker din möjlighet att göra aktiva val kring din sexualitet, vare sig det är kunskap om kroppen, sexualitet eller könsjukdomar, vilken instans i vården du ska vända dig till eller information som hjälper dig i sökandet efter en preventivmetod du trivs med. Vi vänder oss till dig som student. Oavsett hur ditt liv ser ut, hur gammal du är, med vem du har sex och om du är i en fast relation, eller inte.

RFSU Power

Kondomen som kan ge intensiteten en liten skjuts, denna kondom innehåller en naturlig aminosyra som ökar blodgenomströmningen och därmed ökar känsligheten.

Smakblandning

Sätt smak på tillvaron! Här finns nåt för alla smaker! Smaken är som baken! (Okej jag ska sluta) Såklart varierar utbudet men just nu finns det allt från blåbär, jordgubb, citron, spearmint och klassikern choklad!

My size

Precis som namnet hintar så erbjuder detta märke en mängd olika bredder på kondomerna så att du ska hitta precis din storlek!

Glow in the dark

Sugen på lite Star Wars-känsla? Håll denna kådis under en lampa i ca 10-15 sekunder och sen är det bara att dra på den på ditt privata lasersvärd.

Latexfria

Dessa kondomer utvecklades från början för latexallergiker men är också till för dig som inte är så förtjust i ”kondomkänslan” då en latexfri kondom sprider värme bättre vilket kan ge en mer naturlig upplevelse.


Bedövande/”long lasting”

Pasante Infinity har en gel på insidan av kondomen berikat med ett bedövande medel som ska göra att den penetrerande parten håller lite längre.
Durex climax together har samma typ av effekt som ”Infinity” men är superknottrig och ribbad på utsidan för maximal känsla.

Femidom

Är ett barriärskydd för den omslutande parten som kan föras in innan sex då inget stånd behövs för att hålla den på plats.

Knottriga/ ribbade mm.

Kan ge extra känsla tack vare ökad friktion. En variant är Durex Intense som är ribbad, knottrig och har en gel som ger en kittlande känsla. Denna kondom är även berikad med en mintsmak. Allt-i-ett helt enkelt!