Bevara mig från mitt bättre jag

Foto: Sandra GunnarssonSigrid Asker är webbreporter på Ergo.

Jag antar att det är tiden på året, och att jag är kvinna över 30, men mitt Facebookflöde har invaderats av budskap om att jag mår skitdåligt. Jag må ha varit lyckligt ovetande om denna prekära omständighet, men det ska det tydligen bli ändring på nu.

”I princip allt av det du äter leder till sjukdom” säger en blond kvinna med bekymmersrynkor. Om jag laddar ned hennes bok från Storytel kan jag visserligen skjuta upp min död en smula, men det känns ändå hårt. För att inte tala om domedagsprofeterna som hävdar att socker är mer beroendeframkallande än heroin. Varför har min arbetsplats inte satsat på heroin till fredagsmyset, i stället för kladdkaka och muffins?

Men värst är ändå snubben som mässar om att ”vi står på kanten till en kommunikativ kris”, som leder till att vi misslyckas med våra jobb. Om jag inte bara vill överleva, utan även förtjäna mitt uppehälle, måste jag alltså köpa en tredje bok. Förutom såklart sluta dricka kaffe, stå upp när jag jobbar och lägga mig klockan nio på kvällen.

Någonstans i ett parallellt universum finns hon kanske, den där uppdaterade, zenbuddhistiskt balanserade och 100 procent giftfria versionen av mig själv. Hon kommer att bli 200 år gammal utan att någonsin ha ångest, och varje morgon vaknar hon klockan fyra med ett fridfullt leende för att dricka grönt te och meditera. Hennes skrivbord är alltid välorganiserat och hon glömmer aldrig att betala räkningar. Hon får aldrig lust att spotta påstridiga säljare i ansiktet och varje nanosekund i hennes tillvaro har mening.

Ändå har jag inget som helst intresse av att träffa mitt bättre jag under 2018. Eller någonsin, hon verkar helt enkelt skittråkig. Dessutom fattig efter att ha lagt en massa pengar på tråkiga böcker.