Annons

Är alla överens?


Det här är mitt fjärde kårvalsnummer. För fjärde gången har jag intervjuat kårpolitiker och försökt luska ut vad de vill. Det är inte helt lätt. De är som de flesta politiker: säger att de vill att det ska vara typ bra, att det ekonomiska underskottet ska minska – men utan att man skär i det som är viktigt. Alla vill samarbeta och alla vill förbättra kommunikationen ut till studenterna. Ytterligare två saker som till min förvåning förenar alla är:

Att ingen vill driva högerpolitik. Allians för kåren vill avpolitisera kåren, vill att den inte ska lägga sig i politiken alls. Samtidigt är de skeptiska till kårens medlemskap i Sveriges förenade studentkårer, så det verkar som att ingen ska driva Uppsalastudenternas linje i frågor om studiemedel, villkor för sjukskrivna studenter eller bostadsbyggande.

En student till höger, som kanske vill ha en studentstyrd, tung instans som kräver saker som slopat tak för hur mycket man får jobba innan studiemedlet påverkas får helt enkelt starta eget kårparti. (Alternativt försöka få Liberala studenter att ställa upp i kårvalet igen, eller gå med i Uppsala universitets studenter och försöka övertyga de andra där om att marknadshyror är grejen.)

Att ingen vill hålla samman Uppsala studentkår. Alla tycks ha gett upp det som tidigare varit kårvänsterns linje – att till nästan varje pris undvika splittring och värna den enade studentrösten. Det är nu i princip omöjligt att veta från vilket kårparti vilken framtidsvision kommer, och oavsett vilka som bildar majoritet efter att rösterna räknats den 21 april kommer Uppsala studentkår delas upp i små fakultetskårer som samlas under en paraplyorganisation.

Företrädaren för Vänsterns studentförbund uttrycker en viss oro för att det blir svårt att komma överens om vilken politik paraplyorganisationen ska driva – jag tror dock det är önsketänkande att en sådan organisation ska kunna driva någon politik alls. Finns det kanske en handfull saker de olika kårerna kommer att kunna enas om? Kommer majoriteten av dem ens vilja att kåren ska ägna sig åt politik? (Det är klart att typ Historisk-filosofiska fakultetskåren kan fortsätta kräva studielön oavsett, men en hel del av tyngden försvinner.)

Så finns det några skiljelinjer? Jodå, det gör det ändå. Och vilka som styr under det viktiga arbetet med att omorganisera kåren spelar roll. Här finns en guide som förhoppningsvis kan hjälpa dig att bestämma vilka du vill ge i uppdrag att fixa framtidens studentinflytande.


Annons

Annons

Läs mer

2022-05-31 10:29
Jag får väl erkänna att jag hade velat “go out with a bang”, som man säger. Sedan blev det inte mycket tid över till…
2021-08-27 09:29
Studenter är väl i regel ingen marginaliserad grupp och jag brukar heller därför inte bry mig nämnvärt när de pekas ut…
2020-04-29 15:33
Väl medveten om att den ena (eller båda?) av dessa två texter kommer att vara “fake news” efter torsdag tänker jag ta…