Ur filmen "Sjunde inseglet"Livet är kort, därför bör du viga det åt något som verkligen betyder något. Bergman, kemiska vapen eller att bli mästare på att bevisa att du har rätt till exempel.

Nu är det för sent – kurserna du missar

Tiden har runnit ut. Men har du valt fel kurser inför våren får du trots allt en ny chans nästa år. Kanske är du trött på att svara något förutsägbart som “juridik”, “franska” eller “sjuksköterskeprogrammet” när folk frågar vad du pluggar? Ergo listar några kurser vid Uppsala universitet som bara med sina namn (kanske på andra sätt också?) kommer att ge dig en tyngre framtoning i sociala sammanhang. Hur respektingivande vore det inte att kunna stoltsera med att du fördjupar dig i mänsklighetens framtid?

Amerikansk humor, 7,5 hp

Har du heller aldrig riktigt fattat grejen med “2 and a Half Men”? Om du läser den här kursen kanske Charlie Sheens storhet äntligen kommer få dig att ramla baklänges. Efter godkänd examination kommer du inte längre behöva de inspelade skratten i amerikanska sitcoms för att fatta när det är roligt.

Självständigt arbete i reproduktiv hälsa, 15 hp

Reproduktion framhålls ibland som meningen med livet – vad kan vara viktigare? Utan självständighet kommer man inte så långt i dagens samhälle. Här ser vi lägligt nog en kurs för studenter som vill utveckla sina reproduktiva färdigheter på sätt som passar dem själva.

Att bruka jord, att skapa monument, 7,5 hp

Det klingar poesi rakt igenom. Samtidigt gör kursnamnet anspråk på att vara något långt utöver det vanliga tragglandet med instuderingsfrågor och fotnötter som kännetecknar teoretisk kunskapsinhämtning. Här handlar det om att lämna ett avtryck till eftervärlden, med sina bara händer.

Bergman och Guds skugga, 7,5 hp

En av filmens odödliga giganter och ingen mindre än vår skapare  (nåja, hens skugga är i varje fall mer av hen än vad de flesta av oss får se under vår livstid) under en och samma 7,5- poängskurs. Ordet “monumentalt” låter snarast som en förolämpning i sammanhanget.

Liegrupper, 10 hp

Vare sig detta är en kurs för blivande bönder som vill bevara traditionellt jordbruk eller mer makabert lagda personer som vill lära sig mer om hur allas vår sista resa kan påbörjas, kommer den att smälla högt på ditt CV.

Accelerering av system med programmerbara logikenheter, 10 hp

Logik är grundläggande för kunskap, så om du enkelt kan programmera in den behöver du egentligen inte läsa fler kurser. Speciellt som den dessutom accelererar.

Logik och bevisteknik, 5 hp

Om du kommer in på den här kursen kommer vad du än pluggar efteråt att gå som ett prickfritt klassiskt balettsolo. Du kan rentav skippa logikdelen. När du väl besitter färdigheten att bevisa att du har rätt kommer alla seminarier att sluta med att läraren ger dig en professorstitel. Inte för att du behöver plugga, oavsett övriga meriter har du drömjobbet med 100 papp i månaden i din hand.

Brott och kemi, 7,5 hp

Att man kan läsa kemi på universitetet är inget nytt, men nu här har du alltså möjligheten att applicera dina kunskaper om det periodiska systemet på en kriminell yrkesbana. Efter den här kursen kommer du antagligen vara bäst i Sverige på att tillverka molotovcocktails och framställa opioider med rekordlånga rus. Säg inte att det inte lönar sig att plugga!

Namnvård och namnplanering, 7,5 hp

Tycker du också det är störigt med alla människor som envisas med att bli något oönskat och gubbigt smeknamn (“Sigge”) med dig sekunden efter att ni har introducerats för varandra? Lugn – vet du hur du ska vårda och planera för ditt namn kommer ingen att kunna besudla det.

Afrika, mat, metaller och städer, 7,5 hp

Här siktar vi stort och högt. Förutom att man efter 7,5 hp kommer att kunna allt som är värt att veta om en hel kontinent - studenterna som läser denna kurs blir även levande uppslagsverk för all världens maträtter, metaller och städer.

Teknik, makt och mänsklighetens framtid, 7,5 hp

Har lärarutbildningen både bytt namn och förkortats för att locka fler sökande? Oavsett hur kursplanen ser ut måste det här vara något av det absolut viktigaste du kan plugga.