Annons
Isabelle Stridh och Nicole Rahm.
Foto: Hanna Strandberg

Mänskliga rättigheter värda att fira


Frantic Sunday spelar och Studio Dicore och Wilde vänder plattor på Kalmar nation den 11 mars, när Amnesty international anordnar klubb för att uppmärksamma framgångarna som nåtts inom området för kvinnors rättigheter.

I samband med internationella kvinnodagen bjuder Amnesty international och Kalmar nation upp till dans. Klubbeventet har redan lockat flera hundra personer att anmäla sig och de två studenterna bakom satsningen, Nicole Rahm och Isabelle Stridh, hoppas att ännu fler kommer att dyka upp den aktuella kvällen. Klubben är examensprovet för deras projektledarutbildning inom Amnesty.
– Vi vill uppmärksamma och fira de senaste årens framgångar vad gäller kvinnors mänskliga rättigheter, sen hoppas vi också kunna inspirera och generera nya framgångar, säger Nicole, som pluggar kulturantropologi på Uppsala universitet.
Från början var intresset för mänskliga rättigheter just ett fritidsintresse men efter ett tag på språkvetarprogrammet valde hon att söka en kurs i utvecklingsstudier för att istället bygga ihop ett eget program. Hon berättar att hon som medlemsvärvare ibland stötte på motstånd när hon informerade om Amnestys verksamhet, främst på grund av att folk inte tror att det går att förändra förutsättningarna för människor som lever under orättvisa förhållanden. Men runt om i världen sker framsteg, inte bara på området kvinnors rättigheter, utan rakt över.
– Anledningen till att folk ibland väljer att gå förbi en på gatan är inte för att de inte bryr sig, utan antagligen för att de inte tror att de kan göra skillnad – ibland förstår man inte hur viktig man faktiskt är. Ju fler vi är som säger nej till kränkningar av mänskliga rättigheter, desto starkare blir vår röst, säger Nicole.
Amnestys arbete går ut på opinionsbildning och påtryckningar. Nicole förklarar att man samlar in röster, inte pengar – Amnesty är ingen biståndsorganisation även om medlemsgåvorna har en avgörande betydelse för verksamheten.
– Om ingen vet om orättvisorna, hur ska de då kunna göra något åt dem? Ingen regering i världen vill bli uthängd i media, säger Nicole.
– Det är så hela folkrätten fungerar, även om det som sker inte är straffbart räcker det med att veta att man blir uthängd om man handlar fel, förklarar Isabelle, som läser juridik på Stockholms universitet.

På övervåningen
i Kalmars nationshus kommer det att finnas två separata fotoutställningar, en som fokuserar på kvinnliga människorättskämpar och en som tar upp exempel på framgångar som har ägt rum.
– Det vi tar upp är bara en droppe i havet av allt som sker på området. Man skulle kunna ha såna här kvällar varje dag Den 11:e mars kommer vi att uppmärksamma kvinnliga frihetskämpar, nästa gång uppmärksammar vi något annat, säger Nicole.
Kvällen börjar klockan åtta med mingel och godis kring utställningarna och fortsätter med musik. Först ut är Wilde som kommer att vända skivor på övervåningen från klockan åtta, Studio Dicore drar igång på nedervåningen en timme senare. Frantic Sunday går på klockan tio och kommer att spela på nedervåningen. När de kliver av scenen är det återigen dags för skivvändarna i Studio Dicore att gå in i dj-båset. Det blir en blandning av electro, disco och indie på de två dansgolven.
– Jag tror att det är viktigt att uppmärksamma framstegen, för när man förstår att dessa verkligen äger rum så ges man den inspiration och motivation man behöver för att se till att fler framsteg skapas. Det kommer att bli dans, glädje och fest och jag vill uppmana alla att komma i tid, för det kommer att bli fullt snabbt, säger Nicole.


Annons

Annons

Läs mer

2023-04-14 11:36
ARSADI Introspections (EP)
2021-05-18 14:41
Uppsalagruppen Arsadi har tagit examen och är inte längre studenter, men musiken lever i högsta grad kvar. Tack vare…