Annons

Stereotypt och ojämnt i kurslitteratur


Sedan 2014 arbetar studenter ideellt med att granska kurslitteratur ur ett jämlikhetsperspektiv inom projektet Litteraturgranskningen. Under hösten 2017 rapporterades om böcker till kursen Avtalsrätt på juristprogrammet samt en metodbok från kursen Grundläggande statistik.

Ojämn könsfördelning konstateras i båda rapporterna. Statistikboken uppvisar dessutom ett problematiskt språkbruk kring funktionalitet, och beskriver statistiska metoder utifrån stereotypa bilder av kvinnor och män.

Uppsala studentkår och studenterna som granskat har varit i dialog med de berörda institutionerna, vilket jämlikhetsansvarig Shade Amao uppskattar.
– Samtidigt kan vi se att det finns mycket kvar att göra när det kommer till diskussioner kring normer inom den akademiska miljön. Vi uppmuntrar universitetet att ta tillvara på den kunskap om jämlikhetsfrågor som faktiskt finns hos studenterna själva, säger hon i ett pressmeddelande.
Båda rapporterna finns att läsa på Uppsala studentkårs hemsida. nbsp; nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-02-19 13:15
Information från Uppsala studentkår.
2023-08-07 12:06
Det var under förra veckan som en privatperson upptäckte bristerna i UL-appens integritetfunktioner. Nu anmäls händelsen…
2023-07-28 12:51
Under torsdagen 27 juli kom de slutgiltiga antagningsbeskedet för universitets- och högskolestudier. Det här är de tre…