Annons
Hundasen labrador retriever används som försöksdjur vid framtagning av tandproteser.
Foto: Wikimedia commons/ Paultd

Protester mot djurförsök på universitet


I ett projekt vid Göteborgs universitet används sex labradorer för att ta fram tandimplantat för människor. Organisationen Djurrättsalliansen har följt projektet och samlat in över 10 000 underskrifter för att stoppa det.

– Problemen är många. De har inte alla liggplatser, vilket de enligt lag ska ha. Miljön de vistas i är torftig och när de drar ut hundarnas tänder och sätter in implantat så lider hundarna, det framkommer i journalerna. Hundarna drabbas även av förstoppning och får svårt att äta, säger Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen till Expressen.

Göteborgs universitets tillståndsinnehavare för djurförsök, Agneta Holmäng, menar dock att det inte rör sig om djurplågeri.

– Vi ger hela tiden smärtlindring och att handla på det viset är inte djurplågeri. När något inte går bra drar vi erfarenheter av det och försöker förbättra situationen, säger hon till Expressen

Enligt projektets senaste ansökan om etiskt godkännande skulle det inte gå att göra samma försök på människor.

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-02-19 13:15
Information från Uppsala studentkår.
2023-08-07 12:06
Det var under förra veckan som en privatperson upptäckte bristerna i UL-appens integritetfunktioner. Nu anmäls händelsen…
2023-07-28 12:51
Under torsdagen 27 juli kom de slutgiltiga antagningsbeskedet för universitets- och högskolestudier. Det här är de tre…