Trots att Michael Boampong är väldigt nöjd med sin tid i Uppsala hade han inte kommt hit om det hade kostat pengar.
Foto: Hanna Strandberg

”I Uppsala ska man tänka utanför lådan”


Michael Boampong har fått ett helt nytt sätt att se på världen och studierna sedan han kom till Sverige för åtta månader sedan. Ändå skulle han inte rekommendera Uppsala universitet till andra internationella studenter eftersom utbildningen numera kostar.

Studierna hemma i Ghana hade inte alls förberett honom för studierna i Sverige, berättar Michael Boampong som läser masterprogrammet i utvecklingsstudier.
– Om man jämför Ghana och Uppsala så ska man tänka utanför lådan här, medan det i Ghana handlar mer om att memorera saker. Jag är väldigt nöjd med mina studier idag, men kände inte att jag hade tillräcklig kunskap om den politiska bakgrunden för att kunna ta till mig undervisningen i början. Jag hade gärna haft en inledande kurs i politisk bakgrund innan den första kursen drog igång.
Han tycker att undervisningen är mycket bättre på Uppsala universitetet och uppskattar särskilt gästföreläsningarna och seminarierna, samt att relationen mellan lärare och studenter är bra.
– Uppsala var mitt förstahandsval, jag fick det rekommenderat av en vän från Ghana som läser här. Det är ett välkänt universitet utomlands. Jag tycker att det är väldigt bra att man bjuder in framstående föreläsare utifrån och att man har tillgång till litteratur och nya publikationer.

Livet runt omkring är också viktigt för Michael Boampong, som genom V-Dala nation fått chansen att lära känna staden tillsammans med andra internationella studenter. En kursare till honom organiserade i höstas en tredagarstripp ut till Norreda torp och bjöd in föreläsarna, vilket blev väldigt uppskattat.
– Vi på kursen träffas ofta för diskussioner eller studier. Jag tror att vår institution är annorlunda, vi läser utvecklingsstudier, frågor vi är medvetna om och intresserade av.
Den svenska naturen, Uppsala som stad, människorna, Domkyrkan och nationerna är svaren på frågan vad han annars tycker om vid sidan av studierna. Han återkommer gång på gång till att universitetet bjuder in kända politiker och föreläsare.
– Vi får aspekter vi annars inte skulle få. Utbildningen jag går har öppnat mina ögon för politiska frågor.
Till hösten är det dags för praktik och han funderar mellan att åka till USA eller hem till Ghana. Praktikperioden är sex månader, tillräckligt mycket tid för att han ska känna att han kan koppla ihop teorin med det praktiska. När han kommer tillbaka ska han göra sitt examensarbete.

Trots att Michael Boampong är väldigt nöjd med sin tid i Uppsala hade han inte valt att komma hit om han hade behövt betala studieavgifter.
– Jag kommer från ett utvecklingsland och hade dåligt betalt när jag jobbade i Ghana, inte den livssituation som krävs helt enkelt. Men jag måste säga att mina erfarenheter från Ghana berikar diskussionerna på kursen – sådant går man miste om när man inför studieavgifter och inte har ett utbyggt stipendiesystem för studenter från utvecklingsländer.
Han har kontinuerligt sökt extrajobb under sina åtta månader i Sverige, men språkbarriären sätter stopp berättar han, så hittills har han fått förlita sig på sina föräldrar. Under praktiken hoppas han att det blir annorlunda. Att stanna i Sverige och arbeta när han är klar är han inte så intresserad av.
– Det är så höga skatter här, och så svårt att få jobb – jag har förstått hur viktigt socialt nätverkande är för att få jobb. Sedan talar jag ju inte språket heller.

nbsp;


Annons

Annons

MICHAEL BOAMPONG OM nbsp; ...

Bostadssituationen: Jag visste att det skulle bli svårt att få tag i bostad, och det var verkligen väldigt svårt, den första månaden bodde jag hos en kompis. Nu bor jag inneboende och det fungerar inte så bra.
Karriärvägledningen: Vet inte, jag har inte behövt använda mig av den.
Ansökningsprocessen: Väldigt komplicerad. Ibland när man ska välja kurser, som nu till vårterminen, får man inte upp alla kurser som ges på engelska när man söker på den engelska sidan på studera.nu. Det är det många internationella studenter som klagat på.
Globalisering på UU: Den kan bli bättre. Den mesta informationen överallt på universitetet är på svenska.
Resurserna vid UU: Bra lärare, utrustningen är up-to-date.

Läs mer

2025-01-02 12:08
Förra veckan beslutade regeringen om höjd ränta på studielån, skriver Centrala studiestödsnämnden (CSN) i ett…
2024-12-17 10:20
Den första februari 2025 tillträder Hans Adolfsson som ny rektor vid Stockholms universitet. Som efterträdare av hans…
2024-12-16 13:03
Vissa utbildningar är mer populära än andra på Tinder. Det meddelar företaget själva i ett pressmeddelande i samband med…