Till community garden är alla välkomna för att hjälpa till med odlingen.
Foto: Justin Makii

Odlingskollektiv i Flogsta


Det är inte första gången det ordnats kolonilottsverksamhet i studentbostadsområdet Hamberg, men i och med att det blivit trendigt att odla sin egen mat har studenten, tillika ordföranden i den ideella koloniföreningen, Christopher Wegweiser inga problem att hyra ut lotterna – det finns till och med en väntelista.

nbsp;

Idén att bryta upp jorden och börja odla på det gamla kolonilområdet mellan låghusen i Flogsta kom när Christopher Wegweiser läste första året på masterprogrammet i hållbar utveckling. Egentligen var det hans kursare Will Guest som kom med förslaget, men det var Christopher som tog tag i det hela och värvade andra intresserade.
– Will sådde ett frö och sen har vi andra sprungit med idén kan man säga. Vi drog igång själva odlingen för två år sedan, så det här blir tredje sommaren. Eftersom vi nu vet hur det fungerar ställer vi gärna upp med erfarenheter, metoder och kontakter till andra som vill starta upp liknande projekt, säger han.

De kallar verksamheten Flogsta Food, då odlingen är tänkt att vara ett komplement till odlarnas inköp och dumpstring (att hämta mat som slängts av livsmedelsbutiker i containers). Christopher förklarar att det inte på något sätt är tänkt att odlarna ska bli självförsörjande på den mat de odlar.
– Kolonilotterna är väldigt små, mellan 8 och 11 kvadratmeter, så det finns ingen möjlighet till självhushållning – ett av syftena med odlingen är att man ska få känna skillnaden i smak mellan det man odlar och det man köper. Nyskördad sallad är något helt annat än den man hittar i mataffären.
Förutom grönsaker som sallad och tomater, odlar Christopher även potatis och andra rotfrukter, samt örter, på sin lott. Av örterna gör han te, och favoriten består av mynta, citronmeliss, anisisop och salvia.
– Det är tacksamt att odla salladsväxter som mangold och spenat, men många odlar också squash, pumpa, rädisor, rödbetor, purjolök, lök och svartrot. Själv tror jag att jordärtskockan är framtidens gröda, men i år tänker jag försöka mig på majs.
Det är inte bara smaken som driver Christopher. Från att ha läst internationell handel i USA valde han att hoppa på masterprogrammet i hållbar utveckling eftersom han insåg att vi inte kan fortsätta som vi gör idag, vad gäller konsumtion och matproduktion.
– Det är delvis därför många av oss även dumpstrar runt om i staden – vi har valt en alternativ livsstil och går inte och shoppar så ofta. Jag kan tänka mig att folk tycker att vi är flummiga, men det struntar jag i – det är inte hållbart att fortsätta konsumera som vi gör idag. Jag tror inte på en återgång till självhushåll, men på ett mellanting mellan det och vår nuvarande storkonsumtion.

Han berättar att han i framtiden vill flytta in till centrum, och där omvandla tomma ytor till odlingsytor, för optimerad odling i stadsmiljö. Dels för att förse folk med mat, och dels för att förbättra jord- och luftkvaliteten i staden.
– I Uppsala finns många ytor som skulle kunna omvandlas – här skulle man inte behöva odla så mycket på taken, som i större städer i till exempel USA.
De som odlar mellan låghusen i Flogsta gör det av en rad olika anledningar, berättar Christopher – inte alla har valt samma livsstil som han själv. Många tycker om att påta i jorden helt enkelt, är kvar i staden över sommaren och vill kunna vara utomhus. Flera har aldrig odlat förut, medan andra är väldigt erfarna. nbsp;
– Det är en bra skola för dem som vill lära sig. Vi har en community garden för dem som vill vara med, men som inte vill lägga så mycket tid på odlingen. Dit kan vem som helst ta sig för att sitta en stund i solen, grilla eller plantera något, man behöver inte vara medlem eller ens bo i Flogsta. Det är mer socialt än andra koloniområden, och vi gör mycket tillsammans, åker och hämtar gödsel och anordnar skördefester till exempel.
Knutet till koloniverksamheten finns projektet Flogsta vegetariska måndagar, som är en slags systerverksamhet till Flogsta Food.
– Vi är ett gäng som lagar vegansk mat en gång i veckan – en tvårättersmiddag brukar kosta mellan 10 och 25 kronor, men alla måste hjälpas åt att laga maten, duka eller diska. Målet är att bli en fungerande community.

nbsp;


Annons

Annons

FLOGSTA FOOD
Flogsta Food är en ideell förening med 38 kolonilotter och en gemensam community garden. Vill man ha en lott kostar den 200 kronor om året, men just nu får man ställa upp sig på en väntelista, då alla lotter är upptagna.

Läs mer

2024-11-20 09:43
Trenden om fler bokade tentamensplatser vid Uppsala universitet håller i sig, med omkring 7000 fler tentamensplatser…
2024-11-19 15:45
Studenttidningen Götheborske Spionen, som bevakat och beskrivit studenternas situation vid Göteborg Universitet i nu 88…
2024-11-08 09:51
Den 19 september presenterade regeringen och Sverigedemokraterna sin budgetproposition för 2025. Mindre pengar till…