Valberedningslistan sjabblades bort


En bortglömd valberedningslista, en livlig debatt om begreppet ”klass” samt ett beslut om en studentomröstning på teknat. Det var några av sakerna som diskuterades på måndagkvällens möte i kårfullmäktige.

Den 4–6 maj var 14 delegater från Uppsala studentkårs fullmäktige på plats i Lund för att närvara på Sveriges förenade studentkårers fullmäktigemöte, SFSfum. På gårdagkvällens fullmäktigemöte tog man upp hur detta gått, varpå det påtalades att delegationsledningen ”sjabblat bort” sin egen valberedningslista – som innehöll namn på de kandidater Uppsala studentkår ville nominera till SFS:s valberedning – och som skulle ha lämnats in till SFS valnämnd den 4 maj för att räknas som giltig. Yasmin Hussein, från S-studenter och kommande verksamhetsårs vice ordförande med utbildningspolitiskt ansvar vid Uppsala studentkår, var delegationsledare och hade i uppgift att lämna listan, men gjorde inte detta, vilket fick till följd att nominerade Angelica Handersten Rönnbäck överhuvudtaget inte hade möjlighet att bli vald till SFS valberedning.
– Jag har gjort en miss, säger Yasmin Hussein.

Yasmin Hussein förklarar vidare att det inträffade beror på att hon, när hon skulle lämna valberedningslistan till SFS valnämnd, fick reda på att listan skulle innehålla minst tre kandidater för att vara godkänd – Uppsalas nbsp; delegater hade bara nominerat en kandidat.
– Jag kontaktade då fullmäktigedelgaterna för att fråga hur vi skulle göra. Till slut fick jag fram två kandidater som ville ställa upp, men jag lyckades inte få tag i deras kontaktuppgifter, som måste stå på valberedningslistan, säger Yasmin Hussein, och fortsätter:
– Klockan två skulle listan lämnas in till valnämnden för att bli godkänd, och innan dess, klockan ett, var det dags för lunch och alla delegater åt på olika nationer. Jag tänkte att jag tar kontaktuppgifterna till de två nya kandidaterna efter lunchen och lämnar in listan därefter. Men tyvärr glömde jag listan i min påse där jag förvarade alla viktiga papper.
– Varför jag glömde bort listan har att göra med att hela situationen var rörig och att det var mycket runt i kring, förklarar hon, och understryker att det brukar vara rörigt på SFSfum

En till miss, angående SFSfum, lyftes på gårdagens fullmäktigemöte. En av personerna som Uppsala studentkår valt till ordinarie ledamot i kårfullmäktige valde att hoppa av, vilket innebär att den som står som förste suppleant ska ersätta den ordinarie. Men så blev inte fallet, utan delegationsledaren Yasmin Hussein valde istället fjärde suppleant på listan. Så här kommenterar hon detta:
– Vi skiljde inte på ordinarie och suppleanter när vi var där, vi delade upp oss mellan åsiktstorgen och plenum. Den enda gången det spelade roll att vara ordinarie var i vallokalen, säger Yasmin Hussein.
– Under sittande fullmäktigemöte fick vi reda på att alla ordinarie ledamöter skulle infinna sig i plenum, och då valde jag ledamöter efter den listan jag trodde var rätt.

Yasmin Hussein berättar
att ingen av delegationsledamöterna påtalade dessa missar på plats i Lund.
nbsp;– Jag hade hellre sett att delegationsledamöterna påtalade dessa missar på en gång, istället för att få kritiken på gårdagens fullmäktigemöte, säger Yasmin Hussein.
– Inför nästa SFSFUM tycker jag vi ska diskutera om vi kanske ska ha två delegationsledare, istället för en.

På SFSfum valdes Jonas Boström, från Uppsala universitets studenter, till SFS:s verksamhetsrevisor, vilken har i uppgift att granska att SFS:s styrelse gör sitt arbete i enlighet med det fullmäktige beslutar. Yasmin Hussein valdes till styrelseledamot i SFS.

Ser du några problem med att vara både styrelseledamot i SFS och vice ordförande med utbildningspolitiskt ansvar vid Uppsala studentkår det kommande verksamhetsår?

– Jag ser inga problem med att hinna med båda uppdragen. Jag ser det istället som en bra kombination, det blir en direktlänk till styrelserna i SFS och Uppsala studentkår, säger Yasmin Hussein och tillägger att Emil Paulsrud, vice ordförande med utbildningspolitiskt ansvar år 2010, också kombinerade dessa båda uppdrag.

På gårdagkvällens fullmäktigemöte togs ett beslut som representanterna i fullmäktige beskriver som historiskt: man beslutade nämligen att det ska genomföras en omröstning bland studenterna på den teknisk-vetenskapliga fakulteten för att ta reda på om de vill representeras av Uppsala teknolog- och naturvetarkår, UTN, nbsp; eller – som idag – nbsp; av Uppsala studentkår. Omröstningen ska ske före oktober månads utgång. Det beslutades även att det i god tid innan dess ska tas fram informationsmaterial om hur alternativen till status quo ska se ut, detta för att studenterna ska erbjudas möjlighet att sätta sig in i frågan. nbsp;

Huruvida UTN ska bli egen kår
eller inte spås bli en av de viktigaste frågorna för Uppsala studentkår det kommande verksamhetsåret. I höst är det nämligen dags för kårerna att ansöka om kårstatus för perioden 2013 – 2016.

Något som vållade stor debatt under fullmäktigemötet var då Uppsala studentkårs Jämlikhets- och arbetsmiljöplan 2012 – 2014, som är ett dokument som beskriver hur kåren behandlar sina medarbetare, presenterades. I planen finns en bilaga med begreppsdefinitioner, och begreppet ”klass” – vars definition grundar sig i Pierre Bourdieus klassdiskurs – diskuterades flitigt. Representanter från Feministiskt studentinitiativ framhöll att Bourdieu är en väl ansedd akademiker, medan representanter för Moderata studenter Uppsala kallade definitionen för ett ”Politiserat vänsterbegrepp”. Debatten slutade med att fullmäktige beslutade att helt stryka definitionen av klass och byta ut ordet mot ”social bakgrund” på det enda ställe i jämlikhetsplanen där ordet ”klass” användes.

nbsp;


Annons

Annons

Läs mer

2024-10-04 08:35
I samband med att höstterminen dragit igång så har även demonstrationerna i förmån för Gaza fortsatt i och omkring…
2024-10-01 09:30
Oktober betyder jubileumsmånad för Tidningen Ergo!
2024-09-23 12:38
I somras fattade regeringen beslut om nya löner för myndighetschefer och därmed rektorer på landets universitet och…