Studentstaden gör stor Internetsatsning med stort I, dessutom.
Foto: Jakob Meijer

Arkivet: UpUnet-S


Robinson-Robban gjorde entré i det svenska folkhemmet, Charlotte Nilsson kammade hem Eurovision song contest och milleniebuggen var hotet mot människans existens. Och studenterna – de längtade efter UpUnet.

Älskat att hata är en passande beskrivning på UpUnet-S, studentnätet som Uppsala universitet lanserade under 1990-talet. Ergo har genom åren skrivit många artiklar om studentnätet – mestadels om dess brister. Nyligen skrev vi om den dåliga uppkopplingen på campus som gör det stundtals omöjligt för studenter att till exempel följa webbföreläsningar och ladda upp hemuppgifter. Men problemen har inte bara gällt campus utan även de studentbostäder som är anslutna till UpUnet.

En gång i tiden, för snart 14 år sedan, lät det dock annorlunda. Då längtade studenterna efter att få hem nätet i sina egna bostäder. Några månader innan 00-talet ansågs det nämligen vara en lyx att få slänga modemet.

År 1999 föreslog Studentstaden AB att hälften av hela bostadsbeståndet ska förses med fast uppkoppling via studentservern UpUnet-S. nbsp;I Ergo 11/1999 kan man läsa om planerna:

”I korthet innebär dett att man kommer att kunna anmäla sitt intresse för att bo i ett ’Internethus’, och mot en fast avgift på 1 800 kronor om året kunna surfa obegränsat, med en mycket snabbare överföringshastighet än med ett traditionellt modem.” nbsp;

Vi får veta att modellen har testats med framgång vid bland annat universiteten i Lund och Linköping, samt i ett av Studentstadens hus på Sernanders väg i Flogsta som utgjort pilotmodell i projektet. Studentstaden räknar vidare med att förslaget kommer att gillas av sina hyresgäster.

”Det är ett enormt tryck. Vi får in säkert tio förfrågningar om dagen som efterlyser den här sortens tjänster , säger en bolagsjurist som representerar Studentstaden.

Önskemålen från studenter kommer från samtliga instutitioner. Enligt den årliga boendeenkäten ska dessutom 70 procent av de tillfrågade anse att det är en fördel att vara uppkopplad mot universitetets huvudserver.

Ja, UpUnet var verkligen efterlängtat hösten 1999. Fast det berodde förstås på vem du frågade. nbsp;I en enkät i samma nummer frågar Ergo några studenter om de skulle kunna tänka sig att betala 1 800 kronor om året för fast uppkoppling.

nbsp;”Absolut” och ”Ja, om betalningen delas upp” svarar ja-sägarna. En tredje svarar nej eftersom hon redan surfar gratis. ”Min pojkvän är datakonsult”. Den fjärde studenten är inte alls övertygad. Långt därifrån.

Nej, jag har överhuvudtaget ingen användning för internet. Det är bara skit.


Annons

Annons

ERGO 11/1999

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Fredrik Mattsson.
Redaktör: Hannes Ljunghall.
Sidredigering: Erik Persson och redaktörerna.
Upplaga och periodicitet: 31 000 exemplar, 15 nr per år

TIDIGARE DELAR

4/9 - nbsp;Karin Boye
11/9 - nbsp;Anna Lindh
19/9 - nbsp;Gösta Knutsson
25/9 - nbsp;Nina Hemmingsson
2/10 - Christina Jutterström

Läs mer

2025-02-06 14:52
40 procent av forskare och lärare vid Svenska lärosäten har utsatts för trakasserier, hot och våld, enligt en rapport…
2025-02-04 11:37
Vetenskapsområdet för humaniora och samhällsvetenskap får den 1 februari en ny vicerektor. Joakim Palme efterträder Tora…
2025-02-03 10:31
Fredagen den 24 januari stals tre datorer från Universitetskyrkan, som har sina kontor på Uppsala studentkår. Händelsen…