Nationer: Låt bli vår ostkaka
På torsdagen firas ostkakans dag. Men snart kan kakan, tillika Smålands landskapsrätt vara ett minne blott – eller åtminstone smaken av den. Livsmedelsverket vill nämligen förbjuda opastöriserad mjölk, som är en av de viktigaste ingredienserna för att smaken på ostkakan ska bli den rätta. nbsp;På de småländska studentnationerna i Uppsala ifrågasätter de Livsmedelsverkets planer.
– Vi tycker det är fånigt att förbjuda opastöriserad mjölk. Det finns i sådanna fall värre saker än just det att förbjuda, säger Mikael Gustafsson, förstekurator på Kalmar nation.
I lördags anordnade nbsp;nationen det årliga Ostkakegillet.
– Jämte vårbalen är det vår största sittning. Vi tillber och sjunger för ostkakan, som om den nästan vore en högre makt, förklarar Mikael Gustafsson.
Att ostkakans framtid är hotad, innebär dock inte att ostkakegillet ska vara det.
– Nu går det att göra ostkaka på andra sätt, så gillet som sådant kommer aldrig att bli förbjudet. Men smaken kommer att vara annorlunda.
Smålands nation är även de kritiska till Livsmedelverkets agerande.
– Politiker bör inte lägga sig i den folktradition som det är att äta ostkaka. De kan komma med rekommendationer, men oavsett om det är hälsofarligt eller inte borde det vara upp till den som äter att avgöra vad den vill stoppa i sig, säger Victoria Lindqvist, förstekurator på Smålands nation.
Även om man inte firar dagen på nationen vill hon hälsa alla medlemmar att ta tillfället i akt att fira den med ostkaka.
För Victora Lindqvist, Mikael Gustafsson, liksom många andra smålänningar har ostkakan en särskild plats i hjärtat.
– Det är vår viktigaste efterrätt som varit höjdpunkten på kalasen genom alla år. Likadant var det när jag växte upp, säger Mikael Gustafsson.
Vad skulle du vilja hälsa Livsmedelsverket?
– (skratt) Koncentrera er på annat
SMÅLÄNDSK OSTKAKA
Ostkaka är en maträtt av silad ostmassa med tillsats av löpe och mjölk eller färskost som gräddas i ugs. Den småländska varianten smaksätts med mandel, socker och grädde, och serveras med sylt nbsp; och grädde.
Livsmedelsverket vill förbjuda opastöriserad mjölk eftersom de ser risker med utbrott av Ehec-bakterier och Campylobacter, vilka orsakar bland annat magsmärtor och blodig diarré.
Källa: NE och Smittkyddsinsitutet