Minoriteter ryms i ny flaggpolicy
När doktoranden Åsa Virdi Kroik frågade prefekten vid den teologiska institutionen om man kunde uppmärksamma samernas nationaldag med att hissa samiskt flagg fick hon ett blankt nej till svar.
– Du är välkommen att själv informera om Samefolkens dag och bjuda på något i samband med kaffet . Vilken same ställer sig upp och informerar om sig själv? Ska de komma och ta på mig sen också, skallmäta mig kanske? sa Åsa Virdi Kroik i en intervju med Ergo, nummer 2/2013.
I samma nummer betonade Pernilla Björk, kommunikationsdirektör vid Uppsala universitet, att institutionen inte gjort något fel.
– De har gjort allt rätt i det här fallet. Det finns i dag över huvud taget inga riktlinjer på området, sa hon till Ergo och påpekade att universitetet inte firar några nationaldagar, vilket även gäller den svenska.
När Ergo ringer upp ett år senare menar Pernilla Björk fortfarande att ingen har gjort något fel.
– Men däremot fick universitetet chansen att när frågan uppmärksammades göra något nytt och revidera vår flaggpolicy, säger hon.
– Det kan tyckas vara en liten fråga, men det handlar även om mycket annat. Hur flaggar vi när vi hyr ut? Vi har en heraldisk flagga för högtider och en med Uppsala universitet. Vad ska vi ha för riktlinjer för dem?
Även om universitetets nya policy ännu inte är helt fastställd är det bestämt att man hädanefter ska hissa samiskt flagg 6 februari varje år. Detta gäller även andra minoriteter i Sverige. Till exempel kommer romernas flagga att hissas senare i vår, 8 april.
– Om man har en nationaldag och en flagga i fråga så kommer flaggan att hissas, säger Pernilla Björk.
FEM MINORITETER
De erkända nationella minoriteterna i Sverige är judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar. Gemensamt för dem är de har befolkat Sverige under lång tid, och har en egen religiös, språklig eller kulturell tillhörighet.