Statistik mot skeva ideer
Det är en fylld aula som välkomnar Hans Rosling och hans presentation Global Trends .
Han konstaterar att publikens svar på ett antal frågor om befolkning och internationell hälsa inte är så imponerande, trots att föreläsningen hålls i en aula full av studenter. Men universitetsaulan svarar ändå i många fall bättre än Sveriges, Norges och USAs befolkning. Det är fortfarande många skeva världsuppfattningar som människor i högutbildade länder har; Afrika får inte två miljarder invånare först om många år. Världen har troligen redan nått toppen när det gäller antal födda barn per år och extrem fattigdom har halverats de senaste 20 åren, inte dubblats. Ibland ligger man för långt fram i tiden, ibland för långt bak. Det är ett problem, konstaterar han.
– Det går inte att diskutera om bistånd fungerar om man inte vet nog om det.
Mycket fokus lägger han sedan på att återge världens rätta proportioner genom uppfinningsrika presentationsmetoder. Interaktiva diagram visar sambandet mellan inkomst och antal födda barn under de senaste 40-50 åren. Med högar av toalettrullar demonstrerar han befolkningstillväxt och generationsskiften. Det bästa, skämtar han sedan, är att det går att bevisa med toalettrullar hemma.
Hans Rosling sammanfattar att det inte handlar om detaljer som ibland blir fel – utan stora, viktiga makroperspektiv över världen. Att kungen säger att världen år 2050 kommer att ha 21 miljarder invånare, när den egentligen beräknas ligga mellan ca 9-12 miljarder, kan få konsekvenser.
Efter en nästan två timmar lång föreläsning och frågestund tackas Hans Rosling med en stor applåd och publiken tar sig högljutt ut ur universitetsaulan. Det är många som väljer att ge pengar till Läkare utan gränsers insamlingsbössa innan utgången.
nbsp;
HANS ROSLING
Är hedersdoktor vid Uppsala universitet och professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet. Han är initiativtagare till den svenska avdelningen av Läkare utan gränser samt medgrundare till stiftelsen Gapminder, som har som mål att förespråka hållbar global utveckling genom användandet av statistik och information.
< --EndFragment-->nbsp;