Protesterar efter budgetförslag


I eftermiddag samlas studenter runt om i Sverige för att protestera mot regeringens förslag att möjliggöra avgifter för studier i internationella utbytesprogram. I Uppsala hålls ett protestmöte vid Universitetshuset.

Som Ergo berättade i förra veckan, var besvikelsen stor hos många studentorganisationer, när den nya regeringen lade fram sin budgetproposition för 2015. I budgeten finns det omdebatterade förslaget att avgifter ska kunna tas ut för svenska studenter på högskoleutbildningar som ges inom ramen för internationella samarbeten mellan en svensk och en utländsk högskola, förutsatt att pengarna inte tillfaller det svenska lärosätet utan det utländska. nbsp;

Nu samlas studenter runt om i Sverige för att protestera mot förslaget: I Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund och Uppsala. I Uppsala hålls ett möte vid universitetshuset i dag, måndag, klockan 17 och värdar för evenemanget är olika studenter med stöd av Uppsala studentkår. Rikard Engblom är ordförande för Vänsterns studentförbund i Uppsala och en av arrangörerna. Han menar att det blir ett problem när en prislapp sätts på utbildningar, dels för att en viss typ av studenter kommer att söka sig till dem, men de engagerade studenterna är också rädda för att utvecklingen med studieavgifter kommer att sprida sig till andra områden och utbildningar på universiteten.

Det är inte så många som berörs av de avgifter som föreslås. Varför engagerar ni er så starkt mot avgiften?
– Vi ser det som vår uppgift att sätta oss emot alla förslag som gör att utbildning görs till en handelsvara istället för en demokratisk rättighet där alla får ta del av kunskap, säger Rikard Engblom.

Under 2012 avgiftsbelades bland annat en masterutbildning vid Uppsala universitet, som gavs i samarbete med Network on Humanitarian Assistance (NOHA). Universitetskanslerämbetet beslutade att terminsavgifterna som studenterna hunnit betala in skulle ges tillbaka, eftersom att utbildning på svenska universitet och högskolor ska vara avgiftsfri, oavsett om en internationell sammanslutning skött antagningsprocessen. Förslaget i budgeten för 2015 skulle innebära att de internationella samarbetena inte ska omfattas av bestämmelsen om avgiftsfri utbildning i högskolelagen.


Annons

Annons

UR BUDGETEN:

Mot bakgrund av de skäl som redovisats ovan nbsp;föreslår regeringen därmed att det införs en bestämmelse i högskolelagen som anger att en avgift för utbildning på grundnivå eller avancerad nbsp;nivå inom ramen för ett avtal om utbildningssamarbete mellan ett statligt universitet eller en statlig högskola och ett utländskt lärosäte inte omfattas av högskolelagens bestämmelse om avgiftsfri utbildning. Detta ska gälla om avgiften inte tillfallerdet svenska lärosätet och inte avser den del av utbildningen som anordnas av det svenska lärosätet. (s.189, kap 16).

LÄS MER

2014-10-23: Studentrörelsen budgetbesvikna

2012-05-16: Avgift för masterprogram - även för svenska studenter

Läs mer

2024-12-17 10:20
Den första februari 2025 tillträder Hans Adolfsson som ny rektor vid Stockholms universitet. Som efterträdare av hans…
2024-12-16 13:03
Vissa utbildningar är mer populära än andra på Tinder. Det meddelar företaget själva i ett pressmeddelande i samband med…
2024-12-10 09:53
En ny rapport från fackförbundet Sveriges Universitetslärare och Forskare (SULF) visar att svenska lärosäten har…