”Jag kände mig som deras marionettdocka”
– I stället för att ta tag i arbetsmiljöproblemen, försöker ledningen göra sig av med kansliet, säger en tidigare anställd.
I slutet av augusti beslutade SFS styrelse att inleda ett ”omfattande utvecklingsarbete”. I ett pressmeddelande som skickats ut till alla medlemskårer berättas att den nya organisationen ska vara på plats i början av 2017. För att hålla den nuvarande organisationen flytande har man anställt ett antal vikarier. Alla provanställningar har avslutats och tillsvidareanställda har uppmanats att söka om sina tjänster när den nya organisationsstrukturen är klar.
I pressmeddelandet motiveras omorganiseringen som ett ”sätt [att] skapa goda förutsättningar för ett effektivt och spetsigt påverkansarbete.” Men efter att Ergo har pratat med tidigare anställda framträder en annan bild. De menar att omorganiseringen endast är ett sätt att göra sig av med icke önskvärd personal.
– I stället för att ta tag i arbetsmiljöproblemen, försöker ledningen göra sig av med kansliet, säger Kim, en tidigare anställd.
Kim vittnar om en arbetsmiljö som präglats av aggressivitet och skuldbeläggande.
– Har man sagt ifrån om någonting man tyckt varit fel, har man råkat illa ut. Arbetsplatsen är väldigt hierarkisk och styrs med aggressivitet från ledningshåll. Det är spänningar i ledningen och personalen har gjorts till syndabockar.
Kim berättar om en arbetssituation där vissa varit rädda för att gå på möten med ledningen och där man ständigt blivit ifrågasatt i sitt arbete.
– Jag fick ingen tillit till min profession och mina kompetenser utan kände mig som deras marionettdocka. Jag hade inget att säga till om i min yrkesroll.
Tiden på SFS var psykiskt påfrestande. Kim fick problem med sömnen, magen och hade ständig huvudvärk.
– Jag har aldrig varit med om något liknande tidigare, att personal varit rädda eller känt obehag inför att gå till jobbet. Under hela tiden har jag fått gå till läkare och psykolog privat. Jag jobbar fortfarande på att må bra igen.
En annan tidigare anställd bekräftar bilden. Alex berättar att det varit stora bråk om huruvida personalen ska räkna sin tid i timmar eller dagar. Ingen har vetat vad som gäller eftersom de inte fått se sina kollektivavtal.
– Precis när jag anställdes frågade jag efter kollektivavtalet. Men kanslichefen hade inte koll, sex månader senare hade jag fortfarande inte fått se kollektivavtalet, säger Alex.
Efter några månader på SFS drabbades även Alex av psykiska problem på grund av arbetsmiljön. Trots upprepade försök att komma överens om en rehabiliteringsplan med kanslichefen, slutade det med att Alex efter några månaders kortare sjukskrivningsperioder, helt förlorade sin arbetsförmåga och blev heltidssjukskriven.
Båda menar att de vid upprepade tillfällen bett att få ett skyddsombud, slippa gå på möten ensamma med ledningen eller få någon att prata med om sin situation, utan att det gett resultat. Kanslipersonalen har också förbjudits att prata med styrelseledamöterna.
– Anledningen är att ordförande inte vill att vi ska kunna påverka, föra vår agenda, säger Alex och fortsätter:
– Styrelsen har ingen aning om hur kansliet mår. Mitt förslag var att ett skyddsombud skulle ha rätt att delta på styrelsemötena och berätta om vår situation, men nej, det hände inget, säger Alex.
Kanslipersonalen har inte tillåtits prata med styrelsen och de har heller inte fått ta del av viktig information, menar Alex. Under ett möte en morgon fick de veta att en provanställd inte skulle komma tillbaka. Senare samma dag presenterade ordförande den nya efterträdaren – vilken Alex hävdar är en nära vän till ordföranden.
– Vi hade ju haft ett möte på morgonen, varför sa hon ingenting då? De undanhåller information till kansliet hela tiden. Precis som med omorganiseringen, vi får ingen information.
Att arbetsmiljön inte varit bra bekräftas av ”Kanslichefens rapport” från i augusti. Där står att ”arbetsmiljön varit dålig och det är prioriterat att komma till rätta med den”. De tidigare anställda berättar att kanslichef och generalpresidiet tagit hjälp av terapeuter från S:t Lukas för att lösa problemen. Personalen har dock ännu inte fått någon att prata med.
Ergo har sökt SFS kanslichef, utan att få något svar. Ordförande Caroline Sundberg svarar i ett mail att de inte vill kommentera frågor som rör personal och omorganisationen i media.
Kim och Alex heter egentligen någonting annat.
SFS
Är en sammanslutning av ett fyrtiotal studentkårer vid Sveriges universitet och högskolor, däribland Uppsala studentkår. SFS företräder medlemskårernas intressen samt bevakar frågor som rör studenternas situation nationellt och internationellt.