Jul i korridoren
nbsp;
nbsp;
Rumpsnittar i spexig form
1 påse lingongrova
1 förp lönnebergaskinka
1/2 dl senap
1 näve sallad
Smör
Bre skivorna med smör och senap på båda sidornan. Lägg på skinka och sallad. Stapla flera ovanpå varandra. Stansa ut roliga former/ skär i fyrkanter. nbsp; Eller ät som en vanlig jävla macka.
nbsp;
”Jönssons frastelse” med extra tjockt skal
1 påse färdig potatisgratäng på påse, 2 kg.
1 större ask ansjovis (obs inte den runda burken med hela kroppar i)
1 dl asiatiskt ströbröd, panko eller vanligt ströbröd
1 dl rostad lök
Smör/bregott
Häll potatisgratängen i en skål. Hacka ansjovis. Häll i tillsammans med lite spad. Hacka sönder potatisarna lite med en stekspade eller en osthyvel så det ser ut som Jansson.
Häll ut i en ugnsfast form, strö över ströbrödet, den rostade löken och hyvla över smör/bregott. Baka i ugn enligt anvisningen på påsen.
nbsp;
Köttbullar med fart
Köp en förpackning köttbullar med kött eller vegetariska, ja till och med falafel går bra.
Hacka några kryddpepparkorn. Hetta upp en stekpanna med smör eller annat fett och lite kryddpeppar. Stek bullarna tills de är färdiga.
nbsp;
Nåt grönt från EU
1 påse brysselkål
3 msk smör
2 msk honung
1/2 nbsp; dl nötter
1/2 nbsp; dl russin (om man vill)
Koka brysselkålen i saltat vatten i typ 2 min.
Stek i smör tills den får färg. Salta. Häll ner hackade hasselnötter och honung, låt bli lite brunt. Färdigt
nbsp;
“Cupkatt”
ca 9 stora
1 förpackning sockerkaksmix
1 paket saffran
200 g färskost
50 g smör
4 dl florsocker
2 dl frysta lingon
Rör ner saffran i mixen och blanda med vatten. Ställ ut muffinsformar på en form. Fyll formarna. Baka ca 15 min. Låt svalna.
Vispa ihop färskost, smör och socker. Ta mindre om du inte gillar sött, mer om du tycker det är nice. Låt svalna i kyl, bre sedan på muffinsarna. Toppa med lingon som du rullat i socker.
Mjuk pepparkaka med pynt
1 förpackning mjuk pepparkakemix
1 granatäpple
1/2 nbsp; dl lingon + annat pynt
3 dl grädde
Tillaga kakan enligt anvisningen på paketet, men byt ut ströbrödet som formen ska bröas med mot strösocker – mycket godare. Låt svalna.
Strö över granatäpple, lingon och eventuellt strössel. Ät med vispad grädde.