Annons
Skillnader och likheter tydliggjordes i Gudrun Schymans och Birgitta Ohlssons syn på feministisk politik. Håkan Holmberg från UNT modererade debatten.
Foto: Josefin Ahlenius

Högt tryck i debatt mellan Schyman och Ohlsson


300 personer i lokalen och många som fick stå kvar utanför. Hörsalen på Ekonomikum fylldes snabbt under onsdagskvällen när Gudrun Schyman och Birgitta Ohlsson kom till universitetet för att debattera feministisk inrikespolitik.

Många är det som kommer för att lyssna på de feministiska profilerna Gudrun Schyman (Fi) och Birgitta Ohlsson (L). Det är högt tryck på kvällens debatt om feministisk inrikespolitik som arrangeras av Föreningen Samhällsvetarna. Publiken hälsas välkomna och uppmuntras att ställa frågor på Twitter under debattens gång. Utsedd moderator för kvällen är Håkan Holmberg, politisk chefredaktör på Upsala Nya Tidning.
Inledningsvis redogör Schyman och Ohlsson för sin respektive ideologiska syn på feminism i inrikespolitiken. Schyman talar om de jämställdhetspolitiska mål som riksdagen har tagit beslut om. Hon betonar vikten av nya analyser och kunskaper med feminism som självständig ideologisk utgångspunkt. Publiken skrattar när Schyman säger att hon och Ohlsson är överens om vägen dit och att hon tycker att Birgitta Ohlsson borde rösta på Feministiskt Initiativ istället.
– Problemet är inte Gudrun Schymans feminism, utan Gudrun Schymans socialism, svarar Birgitta Ohlsson.
Ohlsson fortsätter med att tala om samhörigheten mellan liberalismen och feminismen och hur liberaler varit delaktiga i kampen för kvinnors rättigheter. Ohlsson menar att en feministisk infrastruktur måste skapas och att vägen dit går att sammanfatta som LAUP – lagar, attityder, utbildning och pengar.

Schyman och Ohlsson är överens om en individuell föräldraförsäkring. Schyman vill också modernisera lönebildningen och göra om pensionssystemet. Ohlsson betonar vikten av ekonomisk självständighet – ”cash is queen” – och att uppmuntra till att bryta könsmönster på arbetsmarknaden.
Schyman svarar med att diskrimineringen inte kommer stoppas genom individuella val och att det finns en föreställning om att människor bara har ett värde som insats i produktionen.
– Ni som sitter här, plugga inte för länge för då får ni för låg pension. Skynda er på att bli färdiga Välj ett yrke oavsett vad ni tycker är kul som har en bra löneutveckling. Se till att få heltid, se till att få tjänstepension inbetalad. Gå inte hem förrän ni är 72. Hur kul är det på en skala?, säger Schyman och publiken skrattar.
- Ibland känns det som att man får gå tillbaka till bas-ABC i marknadsekonomi när man diskuterar med Feministiskt Initiativ, svarar Birgitta Ohlsson och får med sig skratt och applåder.
– Det Gudrun stod och raljerade över är faktiskt ganska många sanna råd som ni kommer behöva ta ställning till oavsett om ni vill eller inte. Mycket handlar om val som man gör. Man kommer aldrig komma ifrån det, säger Birgitta Ohlsson.

Den sista halvtimmen lämnar Håkan Holmberg över till Föreningen Samhällsvetarna som fångar upp publikfrågor från kvällens hashtag men också i publiken direkt till debattörerna. En av frågorna berör hur man bäst arbetar med hedersvåld vilket är en fråga där svenska feminister har kritiserats för att inte ta tydlig ställning.
– Vi måste in med nya kunskaper och lära oss att jobba på ett helt annat sätt med det här. Det handlar ju om att ge en ung människa skydd. Och det är ju där det har brustit i de fall där det gått till våld och dödligt våld. Det måste finnas lokalt och det måste finnas en möjlighet att prata om det här där man är, säger Gudrun Schyman.
– Vi kan inte acceptera att vi har ett samhälle där det är olika måttstockar, där en flicka som är utrikesfödd kan förvänta sig mindre frihet än någon som har släkt som bott i Sverige sedan generationer tillbaka. Man har sett mellan fingrarna och det måste vara nolltolerans från och med nu. Jag tror att all kvinnofrigörelse går genom lagar, attityder, utbildning och pengar så även där måste grundplattan vara samma. Lex Fadime-lag och skärpt lagstiftning på många sätt, säger Birgitta Ohlsson.
När tiden är slut applåderar publiken och debattörerna ger varandra en kram. Många kommer fram för att få sig en pratstund eller selfie med Schyman och Ohlsson efteråt. Det är inte otroligt att en ny chans kommer snart igen.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-24 09:53
Verksamhetsårets sista fullmäktigesammanträde innan konstituerande fullmäktige bjuder på oklar stämning, långa…
2024-04-21 19:55
Ikväll klockan 20.00 stängde röstningen för Kårvalet 2024. Ta del av resultatet nedan. 
2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…