Annons
Emilia Bergström och Kim Schmidt uppskattar att vara del av ett alkoholfritt sammanhang där lesbiskhet är norm.
Foto: Sigrid Asker

Lesbiska skapar ett eget rum


De saknade att någon gång få vara norm. Genom nya föreningen Lesbiskt rum Uppsala tycker Emilia Bergström och Kim Schmidt att de fyller ett tomrum inte bara i studentvärlden utan i hela staden.

Det är sen fredag och de flesta studenter på Engelska parken verkar vara på väg ut i eftermiddagssolen för att inleda helgen. Emilia Bergström och Kim Schmidt ska upp tidigt imorgon för att arrangera evenemanget Lesbisk frukost med panelsamtal.

– Temat är ”lesbiskhet i litteraturen”. Bland annat kommer Lotta Sundin som har gett ut ”Vem är skuggan?” om en lesbisk superhjälte, och historikern Agnes Hamberger som ska prata om lesbisk pulp fiction, berättar Kim Schmidt.

Hon var med och grundade föreningen Lesbiskt rum Uppsala i november 2016. Då hade hon precis flyttat hit för att läsa kulturgeografi och saknade ett forum för queera och lesbiska. Visst finns det queerklubbar på nationerna, men dit går många som är hetero och där serveras alkohol, vilket Kim Schmidt tycker kan stå i vägen för givande diskussioner.

– Alla våra aktiviteter är alkoholfria, och till skillnad från nationsklubbar och föreningen SFQ Uppsala är de inte enbart till för studenter. Föreningen fick en riktig rivstart i höstas och vi kom igång direkt, med frukostar, filmäkvllar, diskussionsklubb och bokcirkel.

Båda tycker det är värdefullt att ha ett sammanhang där de som lesbiska är norm, och kan umgås med personer som har liknande erfarenheter. För Emilia Bergström, som har bott i Uppsala i tre år och nu läser idé-och lärdomshistoria, har föreningsengagemanget betytt att hon fått kontakt med nya delar av Uppsala.

– Tidigare har jag mest rört mig i studentvärlden. De flesta i föreningen är visserligen studenter, men inte alla, och åldersspridningen är ganska stor – det brukar komma flera barnfamiljer, säger hon.

En vanlig reaktion bland de som söker sig till Lesbiskt rum Uppsala är att fråga sig varför något liknande inte har funnits tidigare. Emilia Bergström och Kim Schmidt ser ett tydligt behov av aktiviteter som riktar sig till en specifikt lesbisk publik.

– I HBTQ-sammanhang är det precis som i övriga samhället ganska mansdominerat. Det är därför vi vill ha ett lesbiskt rum, säger Kim Schmidt.

Lesbisk frukost äger rum lördagen den 25 mars kl 10-13 i studieförbundet Sensus lokaler på Västra Ågatan 16.


Annons

Annons

Läs mer

2024-04-17 08:24
Många som pluggat humaniora och teologi vid Uppsala universitet upplever att deras utbildning saknar anknytning till…
2024-04-09 08:35
Efter januaris aktion rörande situationen på Engelska parkens Matikum har nu beskedet kommit - då får studenterna sitta…
2024-04-08 08:19
Tisdagen den sista april vibrerar vårluften i Uppsala. Under morgonen väntas drygt 40 000 personer anlända till Uppsala…