Giftdoktoranden nekas examen

Mannen som förra året dömdes till fängelse och utvisning efter att ha stulit gift från sin institution vill fortsätta doktorera. Men både Högskolans avskiljandenämnd och förvaltningsrätten säger nej.

Wikimedia commonsGiftdoktoranden vill avlägga examen trots sin dom, men förvaltningsrätten säger nej.

Våren 2016 greps en doktorand vid Uppsala universitet misstänkt för att ha stulit gift från sin institution och sålt på den krypterade sajten Darknet, samt för utpressning mot tjeckiska staten. 28 oktober dömdes han till ett års fängelse och fem års utvisning från landet, dock enbart för stöld och narkotikainnehav.

Högskolans avskiljandenämnd beslutade den 27 juni i år att avskilja mannen från sin pågående doktorandutbildning. Mannen har dock yrkat på att förvaltningsrätten ska upphäva beslutet. Han framhåller att nekar till brotten han dömts för, att han inte missbrukar droger och inte har uppträtt hotfullt mot kollegor eller studenter. Dessutom är han nästan klar med sin forskarutbildning och det enda som återstår är att avlägga doktorsexamen, vilket inte kräver fysisk närvaro vid universitetet.

Förvaltningsrätten bedömer att doktorandens yrkande inte föranleder att Högskolans avskiljandenämnds beslut upphävs. Hans advokat Thomas Özbek avböjer att kommentera fallet.