Foto: Lina SvenskFärgglada snurrdörrar välkomnar besökarna till Segerstedthuset. Liknande varningsprickar sitter nu även på det genomskinliga glaset i utgången sedan flera personer skadat sig. Notera att det inte är tillåtet att spela boll i karuselldörren.

Barnsjukdomar i nytt hus

Glas kan vara vackert, men också förrädiskt. Det har ett tiotal personer fått erfara efter att de gått rakt in i entrédörren i Segerstedthuset.

Foto: Sandra GunnarssonPersonalen som jobbar i Segerstedthuset, Uppsala universitets nya administrativa säte, har klagat på att det är för kallt inomhus. Ove Eriksson, projektledare för bygget från Akademiska hus, säger att det beror på att man ventilerar ut dofter från den nya inredningen.

När Segerstedthuset invigdes med pompa och ståt i början av september, pratades det varmt om de färgglada glasentréerna, donerade av Statens konstråd, skapade av den amerikanska konstnären Spencer Finch. Men de många glasen har också medfört problem. Ett tiotal personer har gått rakt in i dörren utanför det färgglada glaset i ingången som vetter mot Blåsenhus.
– Det var rätt många som gick in i glaset, de blödde näsblod och fick bulor i pannan, säger Fredrik Blomqvist, enhetschef på enheten för gemensam service vid Uppsala universitet.

Nu ska dock problemet med det osynliga glaset vara fixat.
– Vi har åtgärdat det genom att sätta upp små prickar så att man ser glaset. Efter det har jag inte hört om några fler olyckor, säger Ove Eriksson, projektledare för bygget på Akademiska hus.

Ett annat klagomål som lyfts berör temperaturen i huset. Vissa anställda upplever att det är så kallt att de tvingas jobba med halsduk och ytterjacka.
– Det kan bero på att vi kör ventilation dygnet runt för att vädra ut dofter som avges av den nya inredningen. Det är inga problem med att reglera temperaturen, men vi tycker att personalen ska ”bo in sig” innan vi börjar manövrera värmen. Dessutom har vi högt ställda energimål att hålla oss till, säger Ove Eriksson.

Huset är byggt som ett slutet luftrum, inte helt olikt AC-systemet i en bil. Tanken är att ventilation, värme och kyla ska samverka. Därför går det heller inte att öppna fönstren.
Vad händer om det börjar brinna och man måste ut?
– Man ska inte ut genom fönstren! Det har vi utrymningsvägar till.